Złożoność obliczeniowa dla funkcji sumy szeregu.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
radi0aktywna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Złożoność obliczeniowa dla funkcji sumy szeregu.

Post autor: radi0aktywna »

Mam do udowodnienia, że \(\displaystyle{ g(n) = 1 + c + c ^{2} + ... + c ^{n}}\) dla \(\displaystyle{ c = 1}\) wynosi \(\displaystyle{ \Theta(n)}\).
Dochodzę do momentu \(\displaystyle{ \sum_{i = 0}^{n} 1 ^{i}}\) i nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, o 17:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Złożoność obliczeniowa dla funkcji sumy szeregu.

Post autor: bartek118 »

Przecież \(\displaystyle{ 1^i = 1}\), więc....
radi0aktywna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 mar 2013, o 21:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Złożoność obliczeniowa dla funkcji sumy szeregu.

Post autor: radi0aktywna »

Ah, no tak. Chwilowe zaćmienie. Dzięki -- 27 lut 2018, o 20:18 --A co w przypadku c > 1?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Złożoność obliczeniowa dla funkcji sumy szeregu.

Post autor: Janusz Tracz »

W tym przypadku liczysz sumę szeregu geometrycznego.
ODPOWIEDZ