4 osobowa delegacja

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Inter123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 cze 2016, o 00:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

4 osobowa delegacja

Post autor: Inter123 »

Mam do rozwiązania takie zadanie: Grupa składa się z 15 małżeństw, na ile sposobów można wybrać 4-osobową delegację, jeśli w jej skład nie może wchodzić żadne małżeństwo.
I oczywiście typowe rozwiązanie to:

\(\displaystyle{ {15 \choose 4} 2^{4}}\) czyli najpierw wybieramy 4 małżeństwa, a potem po jednym z małżonków.

Zastanawiam się jednak czy poprawne jest również takie rozumowanie, gdzie za każdym razem odrzucamy małżonka wybranej osoby:
\(\displaystyle{ \frac{30 \cdot 28 \cdot 26 \cdot 24}{4!}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Re: 4 osobowa delegacja

Post autor: bakala12 »

Jak rozpiszesz symbol Newtona to zobaczysz, że to to samo Oba rozumowania są poprawne.
ODPOWIEDZ