Znajdź postać jawną dla ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie:
\(\displaystyle{ T(1)=4T\left(\left[\frac{n}{2}\right]\right),\ T(1)=2}\)
i udowodnij zaproponowaną postać.
Znajdź postać jawną dla ciągu zdefiniowanego
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 20:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Waw
- Podziękował: 16 razy
Znajdź postać jawną dla ciągu zdefiniowanego
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, o 17:04 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Znajdź postać jawną dla ciągu zdefiniowanego
Biorąc \(\displaystyle{ n=2k}\) przy ustalonym \(\displaystyle{ k\in\NN}\) mamy \(\displaystyle{ T(1)=4T(k)}\) dla każdego \(\displaystyle{ k\in\NN}\), a zatem \(\displaystyle{ T(k)=\frac{1}{2}}\) dla każdego \(\displaystyle{ k\in\NN}\).
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, o 15:54 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Znajdź postać jawną dla ciągu zdefiniowanego
Pewnie miało być \(\displaystyle{ T(n)=4T\left( \left\lfloor \frac n 2\right\rfloor\right)}\). No ale to forum matematyczne, a nie wrozka.pl, nie mamy obowiązku zgadywać.
Gdyby chodziło o \(\displaystyle{ T(n)=4T\left( \left\lfloor \frac n 2\right\rfloor\right), \ T(1)=2}\), to rozpisanie paru pierwszych wyrazów na karteluszku i w miarę przytomny rzut okiem na nie sugeruje, że
\(\displaystyle{ T(n)=2\cdot 4^{ \left\lfloor \frac n 2\right\rfloor}}\) (ta podłoga jest w wykładniku).
Pozostaje udowodnić tę prawidłowość indukcyjnie, co zostawiam jako ćwiczenie.
Gdyby chodziło o \(\displaystyle{ T(n)=4T\left( \left\lfloor \frac n 2\right\rfloor\right), \ T(1)=2}\), to rozpisanie paru pierwszych wyrazów na karteluszku i w miarę przytomny rzut okiem na nie sugeruje, że
\(\displaystyle{ T(n)=2\cdot 4^{ \left\lfloor \frac n 2\right\rfloor}}\) (ta podłoga jest w wykładniku).
Pozostaje udowodnić tę prawidłowość indukcyjnie, co zostawiam jako ćwiczenie.