Ile jest sposobów rozdania 4 asów, 4 dam na każdą rękę (po 13 kart), z tali 52 kart?
Prośba o rozpisanie tego zadania, nie wiem jak to ugryźć
Ile jest sposobów rozdania
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 20:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Waw
- Podziękował: 16 razy
Ile jest sposobów rozdania
Pewnie coś źle przepisałam treść zadania Chyba chodzi o to na ile sposobów mozna rozdać te asy(4 karty) i te damy(4 karty) na 4 osoby czyli po 13 kart do ręki
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Ile jest sposobów rozdania
To nadal jest mało konkretne.
Jeśli karty nie będące asami i damami mają znaczenie to ilość układów wynosi: \(\displaystyle{ {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13}}\)
Jeśli tylko asy i damy mają znaczenie to:
a) ilość układów w których ich kolor także jest ważny wynosi: \(\displaystyle{ 4^4 \cdot 4^4}\)
b) ilość układów w których kolor nie jest ważny wynosi: \(\displaystyle{ {4+4-1 \choose 4-1} \cdot {4+4-1 \choose 4-1}}\)
Jeśli karty nie będące asami i damami mają znaczenie to ilość układów wynosi: \(\displaystyle{ {52 \choose 13} \cdot {39 \choose 13} \cdot {26 \choose 13}}\)
Jeśli tylko asy i damy mają znaczenie to:
a) ilość układów w których ich kolor także jest ważny wynosi: \(\displaystyle{ 4^4 \cdot 4^4}\)
b) ilość układów w których kolor nie jest ważny wynosi: \(\displaystyle{ {4+4-1 \choose 4-1} \cdot {4+4-1 \choose 4-1}}\)