Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
Na ile sposobów można ułożyć bukiet składający się z \(\displaystyle{ 15}\) kwiatków, jeśli do dyspozycji mamy tulipany, róże, stokrotki, niezapominajki i piwonie? Wszystkich rodzajów kwiatków jest po \(\displaystyle{ 15}\), kwiatki jednego typu są nierozróżnialne. Bukietów, w których występującą inaczej rozmieszczone takie same kwiatki nie traktujemy jako różne.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
ilość bukietów z jednego gatunku kwiatów: \(\displaystyle{ 5}\)
ilość bukietów z dwóch gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {14 \choose 1}}\)
ilość bukietów z trzech gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot {14 \choose 2}}\)
ilość bukietów z czterech gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 4} \cdot {14 \choose 5}}\)
ilość bukietów z pięciu gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {14 \choose 4}}\)
ilość bukietów z dwóch gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {14 \choose 1}}\)
ilość bukietów z trzech gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot {14 \choose 2}}\)
ilość bukietów z czterech gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 4} \cdot {14 \choose 5}}\)
ilość bukietów z pięciu gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {14 \choose 4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: A kto to wie
- Podziękował: 11 razy
Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
Dlaczego jak wybierasz na przykład bukiety złozone z 2 rodzajów kwiatów to mnożysz to przez \(\displaystyle{ {14 \choose 1}}\)?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
\(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) tu wybieram dwa gatunki kwiatów z pięciu możliwychilość bukietów z dwóch gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 2}{14 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ {14 \choose 1}}\) tu zliczam ilość różnych bukietów w których są dokładnie dwa gatunki kwiatów. Są to zestawy: \(\displaystyle{ (1,14),(2,13),(3,12),....,(14,1)}\)
Analogicznie są liczone kolejne przypadki.
Oczywiście, zadanie można rozwiązywać inaczej,choćby używając włączeń i wyłączeń. Jednak powyższe rozwiązanie wydaje mi się przejrzyste i proste.
Re: Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
To dlaczego \(\displaystyle{ {14 \choose 1}}\) a nie \(\displaystyle{ {15 \choose 1}}\)?kerajs pisze:\(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) tu wybieram dwa gatunki kwiatów z pięciu możliwychilość bukietów z dwóch gatunków kwiatów: \(\displaystyle{ {5 \choose 2}{14 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ {14 \choose 1}}\) tu zliczam ilość różnych bukietów w których są dokładnie dwa gatunki kwiatów. Są to zestawy: \(\displaystyle{ (1,14),(2,13),(3,12),....,(14,1)}\)
Analogicznie są liczone kolejne przypadki.
Oczywiście, zadanie można rozwiązywać inaczej,choćby używając włączeń i wyłączeń. Jednak powyższe rozwiązanie wydaje mi się przejrzyste i proste.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
Wersja 1)
W szeregu mam 15 miejsc na kwiaty, a miedzy nimi 14 przerw. Te z lewej będą gatunku A, od prawej gatunku B. Ile będzie możliwych układów z tych dwóch gatunków kwiatów? Tyle ile jest możliwych wyborów przerwy (z 14 możliwych) między kwiatkami. \(\displaystyle{ {14 \choose 1}}\)
Wersja 2)
Skoro bukiet ma być dwugatunkowy to jeden z kwiatów jest gatunku A i jeden z gatunku B.
Na ile sposobów można przyporządkować jeden z gatunków pozostałym 15-2=13 kwiatom? Tyle ile wskaże kombinacja (k=13, n=2) z powtórzeniami: \(\displaystyle{ {13+2-1 \choose 13}}\)
Wyniki są identyczne bo:
\(\displaystyle{ {13+2-1 \choose 13} = {14 \choose 13}= {14 \choose 14-1}= {14 \choose 1}}\)
W szeregu mam 15 miejsc na kwiaty, a miedzy nimi 14 przerw. Te z lewej będą gatunku A, od prawej gatunku B. Ile będzie możliwych układów z tych dwóch gatunków kwiatów? Tyle ile jest możliwych wyborów przerwy (z 14 możliwych) między kwiatkami. \(\displaystyle{ {14 \choose 1}}\)
Wersja 2)
Skoro bukiet ma być dwugatunkowy to jeden z kwiatów jest gatunku A i jeden z gatunku B.
Na ile sposobów można przyporządkować jeden z gatunków pozostałym 15-2=13 kwiatom? Tyle ile wskaże kombinacja (k=13, n=2) z powtórzeniami: \(\displaystyle{ {13+2-1 \choose 13}}\)
Wyniki są identyczne bo:
\(\displaystyle{ {13+2-1 \choose 13} = {14 \choose 13}= {14 \choose 14-1}= {14 \choose 1}}\)
Ukryta treść:
Re: Układanie bukietu z różnych gatunków kwiatków
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, teraz wszystko jasne!