Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ 6}\) pasażerów wsiądzie do \(\displaystyle{ 3}\) wagonów tak, że żaden wagon nie zostanie pusty?
\(\displaystyle{ \Omega=3^6}\)
Nie mogę sobie poradzić ze zbiorem A takim, że żaden wagon nie zostanie pusty
\(\displaystyle{ A=3^6 -3}\) to chyba nie...
Pasażerowie i wagony
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Pasażerowie i wagony
Nie umiem kombinatoryki, ale to można zrobić stosując zasadę włączeń i wyłączeń.
Możliwości, w których pierwszy wagon będzie pusty jest \(\displaystyle{ 2^6}\) (bo zostają do wyboru tylko dwa wagony), podobnie drugi i trzeci, natomiast takich, w których np. drugi i trzeci wagon będą puste, mamy \(\displaystyle{ 1^6=1}\) (wszystkich wtedy wrzucamy do pierwszego wagonu). Zatem
na \(\displaystyle{ 2^6+2^6+2^6-{3 \choose 1}1^6=3(2^6-1)}\) sposobów możemy tak rozmieścić pasażerów, by co najmniej jeden wagon był pusty. Czyli na
\(\displaystyle{ 3^6-3(2^6-1)}\) sposobów możemy tak rozmieścić pasażerów, by żaden wagon pustym nie był.
Stąd szukane prawdopodobieństwo wynosi
\(\displaystyle{ \frac{3^6-3(2^6-1)}{3^6}}\)
Inaczej można to rozwiązać z pomocą liczb Stirlinga II rodzaju. Natomiast nad zupełnie szkolnym rozwiązaniem mi się nie chce myśleć, szkołę już dawno skończyłem.-- 2 lut 2018, o 17:38 --Tutaj masz o zasadzie włączeń i wyłączeń, idea jest prosta:
... 5cze%C5%84
Możliwości, w których pierwszy wagon będzie pusty jest \(\displaystyle{ 2^6}\) (bo zostają do wyboru tylko dwa wagony), podobnie drugi i trzeci, natomiast takich, w których np. drugi i trzeci wagon będą puste, mamy \(\displaystyle{ 1^6=1}\) (wszystkich wtedy wrzucamy do pierwszego wagonu). Zatem
na \(\displaystyle{ 2^6+2^6+2^6-{3 \choose 1}1^6=3(2^6-1)}\) sposobów możemy tak rozmieścić pasażerów, by co najmniej jeden wagon był pusty. Czyli na
\(\displaystyle{ 3^6-3(2^6-1)}\) sposobów możemy tak rozmieścić pasażerów, by żaden wagon pustym nie był.
Stąd szukane prawdopodobieństwo wynosi
\(\displaystyle{ \frac{3^6-3(2^6-1)}{3^6}}\)
Inaczej można to rozwiązać z pomocą liczb Stirlinga II rodzaju. Natomiast nad zupełnie szkolnym rozwiązaniem mi się nie chce myśleć, szkołę już dawno skończyłem.-- 2 lut 2018, o 17:38 --Tutaj masz o zasadzie włączeń i wyłączeń, idea jest prosta:
... 5cze%C5%84
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Pasażerowie i wagony
Dzielisz \(\displaystyle{ 6}\) elementowy zbiór na \(\displaystyle{ 3}\) niepuste pozdbiory.
Liczba Stirlinga drugiego rodzaju dla \(\displaystyle{ n=6}\) i \(\displaystyle{ k=3}\)
Potem każdemu pociągowi przyporządkowujesz każdy niepusty podzbiór. To da się zrobić jako wariacje bez powtórzeń \(\displaystyle{ n}\) elementowa z \(\displaystyle{ n}\) elementowego zbioru czyli permutacja bez powtórzeń stąd \(\displaystyle{ 3!}\)
Tych kombinacji jest \(\displaystyle{ 90 \cdot 6=540}\)
Każdy pasażer może wybrać dowolny pociąg, stąd \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot ...=3^{6}}\)
Szukane prawdopodobieństwo to
\(\displaystyle{ \frac{390}{729} = \frac{130}{243}}\)
Liczba Stirlinga drugiego rodzaju dla \(\displaystyle{ n=6}\) i \(\displaystyle{ k=3}\)
Potem każdemu pociągowi przyporządkowujesz każdy niepusty podzbiór. To da się zrobić jako wariacje bez powtórzeń \(\displaystyle{ n}\) elementowa z \(\displaystyle{ n}\) elementowego zbioru czyli permutacja bez powtórzeń stąd \(\displaystyle{ 3!}\)
Tych kombinacji jest \(\displaystyle{ 90 \cdot 6=540}\)
Każdy pasażer może wybrać dowolny pociąg, stąd \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot ...=3^{6}}\)
Szukane prawdopodobieństwo to
\(\displaystyle{ \frac{390}{729} = \frac{130}{243}}\)
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Re: Pasażerowie i wagony
Wybieramy trzech pasażerów na \(\displaystyle{ {6 \choose 3} =20}\) sposobów
każdego z nich „wkładamy” do innego wagonu
pozostałych trzech „wkładamy” na \(\displaystyle{ 3^3=27}\) sposobów
łącznie mamy \(\displaystyle{ 20\cdot27=540}\) sposobów
każdego z nich „wkładamy” do innego wagonu
pozostałych trzech „wkładamy” na \(\displaystyle{ 3^3=27}\) sposobów
łącznie mamy \(\displaystyle{ 20\cdot27=540}\) sposobów
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: Pasażerowie i wagony
Dzięki bardzo.
W zbiorze jest błędna odpowiedź... ta druga, i już też trzecią znalazłam błędną.-- 2 lut 2018, o 19:58 --A dlaczego tu jest odejmowanie?
\(\displaystyle{ 2^6+2^6+2^6-{3 \choose 1}1^6}\)
ja to robilam tak
\(\displaystyle{ 3 \cdot (2^6-2)+3}\) wynik jest taki sam, ale inny sposób rozumowania inny
W zbiorze jest błędna odpowiedź... ta druga, i już też trzecią znalazłam błędną.-- 2 lut 2018, o 19:58 --A dlaczego tu jest odejmowanie?
\(\displaystyle{ 2^6+2^6+2^6-{3 \choose 1}1^6}\)
ja to robilam tak
\(\displaystyle{ 3 \cdot (2^6-2)+3}\) wynik jest taki sam, ale inny sposób rozumowania inny
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Pasażerowie i wagony
Jak faktycznie wsiądą do trzech wagonów to prawdopodobieństwo wynosi jeden. No bo czy jak wsiądą tylko do dwóch albo jednego to można o nich powiedzieć, że pasażerowie wsiedli do trzech wagonów o czym mowa w treści zadania?Ania221 pisze:Jakie jest prawdopodobieństwo, że 6 pasażerów wsiądzie do 3 wagonów tak, że żaden wagon nie zostanie pusty?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Pasażerowie i wagony
Gratuluję bo mnie wylali...szkołę już dawno skończyłem.
A tu suriekcje i nie kombinujcie...
Do opery wchodzimy w smokingu a nie w kufajce...