Ciąg tworzący funkcję

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
BigPaws
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Ciąg tworzący funkcję

Post autor: BigPaws »

Proszę o sprawdzenie rachunków i wyniku. Mam wyznaczyć ciąg tworzący podane funkcje:

a)
\(\displaystyle{ \frac{z^4}{2-6z} + z^3 + 12 = \frac{1}{2} * \frac{z^4}{1-3z} + z^3 +12}\)

\(\displaystyle{ b_0 = z^4}\)

\(\displaystyle{ q = 3z}\)

Rozpisuję sobie ciąg:

\(\displaystyle{ 12 + z^3 + \frac{1}{2}z^4 + \frac{1}{2}z^4(3z) + \frac{1}{2}z^4(3z)^2... =}\)

\(\displaystyle{ = 12 + z^3 + \frac{1}{2} \cdot 1 \cdot z^4 + \frac{1}{2}3z^5 + \frac{1}{2}9z^6... =}\)

Zatem ciąg wygląda:

\(\displaystyle{ a_n = \begin{cases} 12 \text{ dla } n=0 \\ 0 \text{ dla } n=1,2 \\ 1 \text{ dla } n=3 \\ \frac{1}{2}3^{n-4} \text{ dla } n \ge 4\end{cases}}\)



b)

\(\displaystyle{ a_n = 1 + \frac{ \frac{1}{6} }{1-3z^2}}\)

Wyznaczam:
\(\displaystyle{ b_0 = \frac{1}{6}}\)

\(\displaystyle{ q = 3z^2}\)

\(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{6} + 3z^2 + (3z^2)^2 + (3z^2)^3 + ... =}\)
\(\displaystyle{ = 1\frac{1}{6} + 3z^2 + 3^2z^4 + 3^3z^6}\)

Zatem ciąg:
\(\displaystyle{ a_n = \begin{cases} 1\frac{1}{6} \text{ dla } n=0 \\ 0 \text{ dla } n=1 \\ 3^{ \frac{n}{2} } \text{ dla } n \ge 2 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ