Prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze robię:
\(\displaystyle{ a^{n} = (-2)^{2n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 2 a_{0} = 0, a_{1} = 10}\)
\(\displaystyle{ A(z) = 0 + 10z + (-2)^3 z^2 + (-2)^5 z^3 + (-2)^7 z^4 ...}\)
\(\displaystyle{ b = (-2)^3 z^2}\)
\(\displaystyle{ q = \frac{(-2)^5 z^3}{(-2)^3 z^2} = (-2)^2 z}\)
Kontynuujac:
\(\displaystyle{ = 10z + \frac{-8z^2}{1-4z}}\)
Czy robię to dobrze i w "dozwolony" sposób? Jeśli tak to podałbym jeszcze 1-2 przykłady do sprawdzenia jeśli można
Funkcja tworzaca
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Funkcja tworzaca
Póki co to tylko tabliczka ze znaczkami nie wiadomo co jest co. Więc po kolei szukasz funkcji tworzącej ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) zdefiniowanego następująco:
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} 0\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=0 \\ 10\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=1\\ (-2)^{2n-1}\ \text{dla}\ n \ge 2 \end{cases}}\)
Dla uproszczenia zauważ od razu że
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} 0\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=0 \\ 10\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=1\\ - \frac{1}{2} \cdot 4^{n}\ \ \ \ \text{dla}\ n \ge 2 \end{cases}}\)
Teraz z definicji funkcji tworzącej dla ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) mamy
jest:
\(\displaystyle{ A(z)= \sum_{n=0}^{ \infty }a_nz^n=10z- \frac{1}{2} \sum_{n=2}^{ \infty }4^nz^n=10z- \frac{1}{2} \sum_{n=2}^{ \infty }(4z)^n=10z+ \frac{8z^2}{4z-1}}\)
było (zgubiłem literkę):
No i koniec. Można jeszcze wspomnieć że ostatnia równość jest konsekwencją wzoru na sumę szeregu geometrycznego.
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} 0\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=0 \\ 10\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=1\\ (-2)^{2n-1}\ \text{dla}\ n \ge 2 \end{cases}}\)
Dla uproszczenia zauważ od razu że
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} 0\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=0 \\ 10\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \text{dla}\ n=1\\ - \frac{1}{2} \cdot 4^{n}\ \ \ \ \text{dla}\ n \ge 2 \end{cases}}\)
Teraz z definicji funkcji tworzącej dla ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) mamy
jest:
\(\displaystyle{ A(z)= \sum_{n=0}^{ \infty }a_nz^n=10z- \frac{1}{2} \sum_{n=2}^{ \infty }4^nz^n=10z- \frac{1}{2} \sum_{n=2}^{ \infty }(4z)^n=10z+ \frac{8z^2}{4z-1}}\)
było (zgubiłem literkę):
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 15:17 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Funkcja tworzaca
Nie jestem pewny czy wiem co się skąd bierze. Wyniki mamy podobne, ale u Ciebie z \(\displaystyle{ 10z}\) zrobilo sie \(\displaystyle{ 10}\), minus zmienił się w plusa i zamieniłeś również znaki w \(\displaystyle{ 1-4z}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Funkcja tworzaca
Faktycznie zgubiłem \(\displaystyle{ z}\) na samym końcu. Ale minusy się zgadają napisałem w innej kolejności. Zrobiłeś dobrze tylko z opisem słabo.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Funkcja tworzaca
To może dam jeszcze jeden przykład i postaram się go ładniej zapisać, bo do tej pory wszystkie mam tak rozgrzebane. Nie jestem oczywiście też pewien rozwiązania, bo tego typu zadania nie robiliśmy więc biorę go na własną logikę:
\(\displaystyle{ a_n = \begin{cases} 3n, n=4\\ (-5)^ \frac{n}{2}, n \neq 4, \text{ dla n parzystych} \\ 0, \text{pozostale n} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A(z) = (-5)^0 + 0z + (-5)^1 z^2 + 0z^3 + 12z^4 + 0z^5 + (-5)^3 z^6}\)
Zatem zapisując ładniej wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1 -5z^2 + 12z^4 + \sum_{}^{} -5^ \frac{n}{2} z^n}\)
Teraz obliczam sumę ciągu (tu znowu chyba po swojemu mi się wydaje...)
\(\displaystyle{ b = (-5)^3 z^6}\)
\(\displaystyle{ q = \frac{(-5)^4 z^8}{(-5)^3 z^6} = -5z^2}\)
Zatem wzór ostatecznie:
\(\displaystyle{ 1 -5z^2 + 12z^4 - \frac{125z^6}{5z^2 + 1}}\)
\(\displaystyle{ a_n = \begin{cases} 3n, n=4\\ (-5)^ \frac{n}{2}, n \neq 4, \text{ dla n parzystych} \\ 0, \text{pozostale n} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A(z) = (-5)^0 + 0z + (-5)^1 z^2 + 0z^3 + 12z^4 + 0z^5 + (-5)^3 z^6}\)
Zatem zapisując ładniej wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1 -5z^2 + 12z^4 + \sum_{}^{} -5^ \frac{n}{2} z^n}\)
Teraz obliczam sumę ciągu (tu znowu chyba po swojemu mi się wydaje...)
\(\displaystyle{ b = (-5)^3 z^6}\)
\(\displaystyle{ q = \frac{(-5)^4 z^8}{(-5)^3 z^6} = -5z^2}\)
Zatem wzór ostatecznie:
\(\displaystyle{ 1 -5z^2 + 12z^4 - \frac{125z^6}{5z^2 + 1}}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 16:36 przez BigPaws, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Funkcja tworzaca
A czy ta definicja tego ciągu na pewno tak wygląda? Bo \(\displaystyle{ a_1=(-5)^{ \frac{1}{2} }}\) czyli coś jest nie tak.\(\displaystyle{ a_n = \begin{cases} 3n, n=4\\ (-5)^ \frac{n}{2}, n \neq 4, n parzystych \\ 0, pozostale n \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Funkcja tworzaca
\(\displaystyle{ a_1 = 0}\), drugi wzór zachodzi dla n parzystych, spacja mi umknęła i może przeczytałeś jako "n nieparzystych". Edytowałem post, umknął mi znacznik /text