W hotelu "Pod Wadowicami" znajduje się pięć pokoi. Na ile sposobów właściciel hotelu może zakwaterować siedmiu turystów przy założeniu, że żaden z pokoi nie będzie pusty, w każdym pokoju można zakwaterować dowolną liczbę osób oraz
a) pokoje są ponumerowane
b)pokoi nie można rozróżnić.
Otóż, aby spełnić warunek, aby żaden z pokoi nie był pusty wybrałem \(\displaystyle{ 5}\) osób z \(\displaystyle{ 7}\) wiadomo z jakiego wzoru, następnie gdy pokoje są ponumerowane umieściłem ich tam na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów, a gdy nie można ich rozróżnić zrobiłem to na \(\displaystyle{ 1}\) sposób.
Następnie, każdą z dwóch pozostałych osób rozmieszczałem do dowolnego pokoju, a więc \(\displaystyle{ 5 \cdot 5=5^2}\).
Wiem, że wiele przypadków zliczam parę razy. Gdzie popełniam błąd?
Czy rzeczywiście muszę skorzystać z podziału liczby? t.j. \(\displaystyle{ P(n,k)}\).
Dziękuję za wszelkie wskazówki
-- 25 sty 2018, o 16:17 --
Na przykład gdy do piątego pokoju zakwateruje 3 osoby powiedzmy Jarka Antoniego i Andrzeja, to przypadek taki występuje w wielu przypadkach, np. Jarek dostał sie do tamtego pokoju w 1 turze wyboru, a pozostałych dwóch w drugiej oraz Andrzej dostal sie do tamtego pokoju w 1 turze a pozostalych dwóch w drugiej itd
Hotel pod Wadowicami
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Hotel pod Wadowicami
Ostatnio zmieniony 25 sty 2018, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Hotel pod Wadowicami
Wzór na suriekcje masz:
Inaczej wariacje z niepustymi pojemnikami...
\(\displaystyle{ N_{0}= \sum_{i=1}^{n}(-1)^{n-i} {n \choose i}i^m}\)
Wywodzi się on z zasady włączania i wyłączania...
U ciebie:
\(\displaystyle{ m=7, n=5}\)
Inaczej wariacje z niepustymi pojemnikami...
\(\displaystyle{ N_{0}= \sum_{i=1}^{n}(-1)^{n-i} {n \choose i}i^m}\)
Wywodzi się on z zasady włączania i wyłączania...
U ciebie:
\(\displaystyle{ m=7, n=5}\)