Wyznacz zbiór

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Wyznacz zbiór

Post autor: arek1357 »

Wyznacz zbiór:

\(\displaystyle{ \left\{ x \in R: x=a+b\sqrt{2} ; a,b \in Z\right\}}\)

Czy będzie to zbiór gęsty...
szw1710

Re: Wyznacz zbiór

Post autor: szw1710 »

Gęsty będzie, bo liczby \(\displaystyle{ 1,\sqrt{2}}\) są niewspółmierne. Jest takie twierdzenie.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Wyznacz zbiór

Post autor: arek1357 »

No tak znałem coś podobnego w wersji zwijania na szpulkę...
ODPOWIEDZ