Wykaż prawdziwość tożsamości
Wykaż prawdziwość tożsamości
Witam,
mam problem z kilkoma zadaniami. Proszę o pomoc
Polecenie:
Wykaż prawdziwość tożsamości:
\(\displaystyle{ a) {n \choose k+2} {k \choose p} = {n \choose p} {n-p \choose k+2-p}}\)
b) \(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{p}{k} {p-1 \choose k-1}}\)
c) \(\displaystyle{ {p \choose k} = {p-1 \choose k} + {p-1 \choose k-1}}\)
mam problem z kilkoma zadaniami. Proszę o pomoc
Polecenie:
Wykaż prawdziwość tożsamości:
\(\displaystyle{ a) {n \choose k+2} {k \choose p} = {n \choose p} {n-p \choose k+2-p}}\)
b) \(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{p}{k} {p-1 \choose k-1}}\)
c) \(\displaystyle{ {p \choose k} = {p-1 \choose k} + {p-1 \choose k-1}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, o 01:08 przez MisiekD, łącznie zmieniany 1 raz.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
Nie bój się rozpisać obu stron,
bazując na wzorze
\(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{n!}{k!(n-k)!}}\) po prostu w miejsce \(\displaystyle{ n}\) wstaw to co zadane, tak samo z podstawieniem pod \(\displaystyle{ k}\).
Pamiętaj, także co to jest silnia.
\(\displaystyle{ n!=n \cdot (n-1) \cdot (n-2) \cdot ... \cdot 2 \cdot 1}\)
Aha i przyjrzałbym się, czy dobrze przepisałeś, bo np w podpunkcie b)
Z lewej strony mamy zależność od
\(\displaystyle{ n}\)
a z prawej od
\(\displaystyle{ p}\)
Tożsamość z tego nie może wyjść.
Silnie się poskracają bazując na jej definicji,
np.
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-1)!} =n}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-2)!} =n \cdot (n-1)}\)
Doprowadź wszystko do wspólnego mianownika i na pewno wyjdzie, to elementarne przekształcenia
bazując na wzorze
\(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{n!}{k!(n-k)!}}\) po prostu w miejsce \(\displaystyle{ n}\) wstaw to co zadane, tak samo z podstawieniem pod \(\displaystyle{ k}\).
Pamiętaj, także co to jest silnia.
\(\displaystyle{ n!=n \cdot (n-1) \cdot (n-2) \cdot ... \cdot 2 \cdot 1}\)
Aha i przyjrzałbym się, czy dobrze przepisałeś, bo np w podpunkcie b)
Z lewej strony mamy zależność od
\(\displaystyle{ n}\)
a z prawej od
\(\displaystyle{ p}\)
Tożsamość z tego nie może wyjść.
Silnie się poskracają bazując na jej definicji,
np.
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-1)!} =n}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-2)!} =n \cdot (n-1)}\)
Doprowadź wszystko do wspólnego mianownika i na pewno wyjdzie, to elementarne przekształcenia
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
Właśnie rozpisywałem te zadania. W każdy z podpunktów zatrzymuje się na pewnym etapie i nie ma co z czym się skrócić :/ Naprawdę, nie mam pojęcia, dlaczego tak wychodzą. Sądzę, że może jakiś wzór? Trochę nad tym siedziałem, ale niestety mam problem :/ Przykład a) jest z kolokwium i nie wiem czy komukolwiek udało się je rozwiązać.
Być może za chwilkę rozpiszę przykłady, w których etapach się zatrzymałem.
c) \(\displaystyle{ {p \choose k} = {p-1 \choose k} + {p-1 \choose k-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{p!}{k!(p-k)!} = \frac{(p-1)!+(p-1)!*k(p-k-1)}{k!(p-k-1)!}}\)
Być może za chwilkę rozpiszę przykłady, w których etapach się zatrzymałem.
c) \(\displaystyle{ {p \choose k} = {p-1 \choose k} + {p-1 \choose k-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{p!}{k!(p-k)!} = \frac{(p-1)!+(p-1)!*k(p-k-1)}{k!(p-k-1)!}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, o 19:19 przez MisiekD, łącznie zmieniany 3 razy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
W przykładzie b) (oryginalnie c)) powinno być:
\(\displaystyle{ {p \choose k} = \frac{p}{k} {p-1 \choose k-1}}\). To co jest napisane to bzdura.
Przykład c) można zrobić też przy pomocy interpretacji kombinatorycznej:
wybierasz \(\displaystyle{ k}\) spośród \(\displaystyle{ p}\) osób (\(\displaystyle{ k\le p, p\in \NN, k \in \NN}\)) do reprezentacji Polski w obrażaniu papieża. Z jednej strony ze szkoły wiemy, że możesz zrobić to na \(\displaystyle{ {p \choose k}}\) sposobów, z drugiej strony powiedzmy, że wyróżniłeś w tej grupie jakąś konkretną osobę. Rozważ, ile jest wyborów reprezentacji takich, że ta wyróżniona osoba wejdzie w jej skład, a ile jest takich, że ta osoba nie weźmie udziału w szkalowaniu pontifeksa. Ile to będzie łącznie?-- 10 sty 2018, o 02:56 --A co do równości
\(\displaystyle{ {n \choose k}{k\choose j}={n \choose j}{n-j \choose k-j}}\), to bez przesady, jak pisał Richard del Ferro, rozpisujesz na silnie, skracasz i do widzenia.
\(\displaystyle{ {p \choose k} = \frac{p}{k} {p-1 \choose k-1}}\). To co jest napisane to bzdura.
Przykład c) można zrobić też przy pomocy interpretacji kombinatorycznej:
wybierasz \(\displaystyle{ k}\) spośród \(\displaystyle{ p}\) osób (\(\displaystyle{ k\le p, p\in \NN, k \in \NN}\)) do reprezentacji Polski w obrażaniu papieża. Z jednej strony ze szkoły wiemy, że możesz zrobić to na \(\displaystyle{ {p \choose k}}\) sposobów, z drugiej strony powiedzmy, że wyróżniłeś w tej grupie jakąś konkretną osobę. Rozważ, ile jest wyborów reprezentacji takich, że ta wyróżniona osoba wejdzie w jej skład, a ile jest takich, że ta osoba nie weźmie udziału w szkalowaniu pontifeksa. Ile to będzie łącznie?-- 10 sty 2018, o 02:56 --A co do równości
\(\displaystyle{ {n \choose k}{k\choose j}={n \choose j}{n-j \choose k-j}}\), to bez przesady, jak pisał Richard del Ferro, rozpisujesz na silnie, skracasz i do widzenia.
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
\(\displaystyle{ a) {n \choose k+2} {k \choose p} = {n \choose p} {n-p \choose k+2-p}}\)
A równość b) z obrazka wyszła mi bez problemów. To jedyny przykład, z którym nie mam problemu.
Przykład a) z zadania:
\(\displaystyle{ a) {n \choose k+2} {k \choose p} = {n \choose p} {n-p \choose k+2-p}}\)
\(\displaystyle{ \frac{k!}{(k+2)!(k-p)!} = \frac{1}{(k+2-p)!}}\)
A równość b) z obrazka wyszła mi bez problemów. To jedyny przykład, z którym nie mam problemu.
Przykład a) z zadania:
\(\displaystyle{ a) {n \choose k+2} {k \choose p} = {n \choose p} {n-p \choose k+2-p}}\)
\(\displaystyle{ \frac{k!}{(k+2)!(k-p)!} = \frac{1}{(k+2-p)!}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, o 13:06 przez MisiekD, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
\(\displaystyle{ {n \choose k+2} {k \choose p} = {n \choose p} {n-p \choose k+2-p}}\)
to też nie jest w ogólności prawda, weź \(\displaystyle{ p=1, k=2, n=4}\) i dostaniesz coś nieprawdziwego.
Przekształciłeś to poprawnie, ale po prostu są trzy rodzaje prawd, jak pisał ksiądz Tischner, i teza zadania należy do „tej trzeciej" kategorii (g**** prowda).
to też nie jest w ogólności prawda, weź \(\displaystyle{ p=1, k=2, n=4}\) i dostaniesz coś nieprawdziwego.
Przekształciłeś to poprawnie, ale po prostu są trzy rodzaje prawd, jak pisał ksiądz Tischner, i teza zadania należy do „tej trzeciej" kategorii (g**** prowda).
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
No to mnie pocieszacie :/ Masakra, czasami coś trafia jak siedzę nad zadaniami, a te nie wychodzą.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, o 13:05 przez MisiekD, łącznie zmieniany 1 raz.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Wykaż prawdziwość tożsamości
Nastąpiła również permutacja (przekształcenie) przykładów z \(\displaystyle{ (abc)}\) na \(\displaystyle{ (bcd)}\) .
Można się w tym bałaganie pogubić...
Można się w tym bałaganie pogubić...
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, o 21:06 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.