Cześć czy mógłby ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie? tzn rozwiązanie mam ale jakoś go nie rozumiem, albo mam źle napisane
Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\) i \(\displaystyle{ a \in \RR}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {n \choose k} \frac{ a^{k} }{k} = \sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}}\)
Udowodnij równanie ze wzorem Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 sty 2017, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij równanie ze wzorem Newtona
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Udowodnij równanie ze wzorem Newtona
Wskazówka:
Jest to prawda i jest to konsekwencja fajnej równości, którą możesz udowodnić indukcyjnie , a mianowicie:
\(\displaystyle{ \frac{{k \choose k} }{k}+ \frac{{k+1 \choose k} }{k+1}+...+ \frac{{n \choose k} }{n}= \frac{ {n \choose k} }{k}}\)
Tę równość też nie kojarzyłem, ale pojawiła mi się w trakcie jak udowadniałem to zadanie,
Z początku wydawała mi się nieprawdziwa, ale szybko ją udowodniłem indukcyjnie...
Jest to prawda i jest to konsekwencja fajnej równości, którą możesz udowodnić indukcyjnie , a mianowicie:
\(\displaystyle{ \frac{{k \choose k} }{k}+ \frac{{k+1 \choose k} }{k+1}+...+ \frac{{n \choose k} }{n}= \frac{ {n \choose k} }{k}}\)
Tę równość też nie kojarzyłem, ale pojawiła mi się w trakcie jak udowadniałem to zadanie,
Z początku wydawała mi się nieprawdziwa, ale szybko ją udowodniłem indukcyjnie...
Ostatnio zmieniony 6 sty 2018, o 01:29 przez arek1357, łącznie zmieniany 2 razy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Udowodnij równanie ze wzorem Newtona
Ładne, nie kojarzyłem tego.
Dorzucę dwa brutalniejsze rozwiązania:
1.
niech \(\displaystyle{ f(a)=\sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}-\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}}\) . Wówczas \(\displaystyle{ f(0)=0-0=0}\) , a ponadto:
\(\displaystyle{ f'(a)= \sum_{k=1}^{n} {n \choose k}a^{k-1}- \sum_{k=1}^{n}(a+1)^{k-1}=\\=\frac{1}{a}\left((1+a)^n-1\right)- \frac{1}{a} \left( (1+a)^n-1\right)=0}\)
dla \(\displaystyle{ a\neq 0}\) , zatem \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją stale równą zero,
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}-\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}\equiv 0}\) , czyli dla każdego \(\displaystyle{ a\in \RR}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}=\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}}\)
c.n.d.
2.
\(\displaystyle{ P=\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}= \sum_{k=1}^{n} \frac 1 k\left( \sum_{l=0}^{k}{k\choose l}a^l -1\right)=\\= \sum_{k=1}^{n}\frac{1}{k} \sum_{l=1}^{k}{k \choose l} a^l= \sum_{k=1}^{n} \sum_{l=1}^{k}\frac{1}{k}{k \choose l}a^l=\\= \sum_{k=1}^{n} \sum_{l=1}^{k}\frac{1}{l}{k-1 \choose l-1}a^l= \sum_{l=1}^{n} \frac{a^l}{l}\sum_{k=l}^{n} {k-1 \choose l-1}}\)
i pozostaje uzasadnić, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=l}^{n} {k-1 \choose l-1}={n \choose l}}\) ,
a do tego można ułożyć jakąś bajeczkę, a jak ktoś nie lubi bajeczek, to indukcja po \(\displaystyle{ n\ge l}\) .
Pierwszy krok indukcyjny jest banalny. W drugim kroku indukcyjnym sprawę załatwia:
\(\displaystyle{ {n \choose l}+{n \choose l-1}={n+1 \choose l}}\) (znana tożsamość).
Zatem uzyskaliśmy:
\(\displaystyle{ P= \sum_{l=1}^{n} {n \choose l}\frac{a^l}{l}=\sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}=L}\)
c.n.d.
Skorzystałem z tożsamości \(\displaystyle{ \frac{1}{k}{k\choose l}=\frac{1}{l}{k-1\choose l-1}, \ k,l \in \NN^+}\) i ze zmiany kolejności sumowania.
-- 5 sty 2018, o 23:13 --
Oczywiście najszybsze, ale i najbrutalniejsze rozwiązanie to chyba po prostu stwierdzenie, że lewa strona tezy to:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}{n \choose k}\int_{0}^{a}x^{k-1} \,\dd x=\int_{0}^{a}\left( \sum_{k=1}^{n}{n \choose k} x^{k-1} \right) \,\dd x=\\= \int_{0}^{a} \frac{(1+x)^n-1}{x} \,\dd x= \int_{0}^{a}\left( \sum_{k=1}^{n} (1+x)^{k-1} \right) \,\dd x =\ldots}\)
Równość:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (1+x)^{k-1}=\frac{(1+x)^n-1}{x}}\) dla \(\displaystyle{ x\neq 0}\) wynika z własności ciągu geometrycznego.
Dorzucę dwa brutalniejsze rozwiązania:
1.
niech \(\displaystyle{ f(a)=\sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}-\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}}\) . Wówczas \(\displaystyle{ f(0)=0-0=0}\) , a ponadto:
\(\displaystyle{ f'(a)= \sum_{k=1}^{n} {n \choose k}a^{k-1}- \sum_{k=1}^{n}(a+1)^{k-1}=\\=\frac{1}{a}\left((1+a)^n-1\right)- \frac{1}{a} \left( (1+a)^n-1\right)=0}\)
dla \(\displaystyle{ a\neq 0}\) , zatem \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją stale równą zero,
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}-\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}\equiv 0}\) , czyli dla każdego \(\displaystyle{ a\in \RR}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}=\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}}\)
c.n.d.
2.
\(\displaystyle{ P=\sum_{k=1}^{n} \frac{ (a+1)^{k} - 1 }{k}= \sum_{k=1}^{n} \frac 1 k\left( \sum_{l=0}^{k}{k\choose l}a^l -1\right)=\\= \sum_{k=1}^{n}\frac{1}{k} \sum_{l=1}^{k}{k \choose l} a^l= \sum_{k=1}^{n} \sum_{l=1}^{k}\frac{1}{k}{k \choose l}a^l=\\= \sum_{k=1}^{n} \sum_{l=1}^{k}\frac{1}{l}{k-1 \choose l-1}a^l= \sum_{l=1}^{n} \frac{a^l}{l}\sum_{k=l}^{n} {k-1 \choose l-1}}\)
i pozostaje uzasadnić, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=l}^{n} {k-1 \choose l-1}={n \choose l}}\) ,
a do tego można ułożyć jakąś bajeczkę, a jak ktoś nie lubi bajeczek, to indukcja po \(\displaystyle{ n\ge l}\) .
Pierwszy krok indukcyjny jest banalny. W drugim kroku indukcyjnym sprawę załatwia:
\(\displaystyle{ {n \choose l}+{n \choose l-1}={n+1 \choose l}}\) (znana tożsamość).
Zatem uzyskaliśmy:
\(\displaystyle{ P= \sum_{l=1}^{n} {n \choose l}\frac{a^l}{l}=\sum_{k=1}^{n} {n \choose k}\frac{a^k}{k}=L}\)
c.n.d.
Skorzystałem z tożsamości \(\displaystyle{ \frac{1}{k}{k\choose l}=\frac{1}{l}{k-1\choose l-1}, \ k,l \in \NN^+}\) i ze zmiany kolejności sumowania.
-- 5 sty 2018, o 23:13 --
Oczywiście najszybsze, ale i najbrutalniejsze rozwiązanie to chyba po prostu stwierdzenie, że lewa strona tezy to:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}{n \choose k}\int_{0}^{a}x^{k-1} \,\dd x=\int_{0}^{a}\left( \sum_{k=1}^{n}{n \choose k} x^{k-1} \right) \,\dd x=\\= \int_{0}^{a} \frac{(1+x)^n-1}{x} \,\dd x= \int_{0}^{a}\left( \sum_{k=1}^{n} (1+x)^{k-1} \right) \,\dd x =\ldots}\)
Równość:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} (1+x)^{k-1}=\frac{(1+x)^n-1}{x}}\) dla \(\displaystyle{ x\neq 0}\) wynika z własności ciągu geometrycznego.