Znaleźć najkrótszą spójną sieć
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Znaleźć najkrótszą spójną sieć
Znaleźć najkrótszą spójną sieć odcinków łączących sześć punktów \(\displaystyle{ A,B,C,D,E,F}\) będących wierzchołkami dwóch zestawionych kwadratów.
Schemat ułożenia punktów wygląda tak:
\(\displaystyle{ \cdot\ \ \cdot\ \ \cdot}\)
\(\displaystyle{ \cdot\ \ \cdot\ \ \cdot}\)
Kombinowałem z różnymi drogami, jednak nie umiem jakoś uzasadnić czy udowodnić, że dana droga jest najkrótsza. Jak do tego należy podejść?
Schemat ułożenia punktów wygląda tak:
\(\displaystyle{ \cdot\ \ \cdot\ \ \cdot}\)
\(\displaystyle{ \cdot\ \ \cdot\ \ \cdot}\)
Kombinowałem z różnymi drogami, jednak nie umiem jakoś uzasadnić czy udowodnić, że dana droga jest najkrótsza. Jak do tego należy podejść?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Znaleźć najkrótszą spójną sieć
Narzucający się pomysł - zacznij od ograniczenia liczby odcinków z góry przez jakaś liczbę (pięć proponuję). Później weź jakaś taką drogę i ją stopniowo poprawiaj. Np. popatrz, że wzięcie przekątnej w tym prostokącie można zastąpić przez dwa odcinki należące do boków kwadratu, itp. Stopniowo będziesz upraszczał rozwiązanie i prawdopodobnie odpowiedzią będzie właśnie pięć odcinków ze zbioru boków kwadratów. Ogólnie zacznij od drobnych rzeczy - np. przekonaj się, że w grafie, który powstanie, nie może być cykli albo, że sytuacje jest dosyć symetryczna.
-- 17 gru 2017, o 00:39 --
Albo kombinatorycznie pokaż, że czterema odcinkami się nie da.
-- 17 gru 2017, o 00:39 --
Albo kombinatorycznie pokaż, że czterema odcinkami się nie da.
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
No tak próbowałem sobie parę dróg zrobić i najlepsza jaką znalazłem wygląda tak:
\_|_/
/ |
gdzie te punkty w centrum to dwa punkty fermata i punkt środkowy odpowiednich trójkątów, ale to pewnie byłoby za proste. Z drugiej strony nie wiem jak poprawić tą drogę.
\_|_/
/ |
gdzie te punkty w centrum to dwa punkty fermata i punkt środkowy odpowiednich trójkątów, ale to pewnie byłoby za proste. Z drugiej strony nie wiem jak poprawić tą drogę.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, o 11:09 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Znaleźć najkrótszą spójną sieć
To może ja nie rozumiem polecenia. Czemu nie pasuje taka:
\(\displaystyle{ \cdot - \cdot - \cdot}\)
\(\displaystyle{ |\ \ \ \ \ \ \ \ \,|}\)
\(\displaystyle{ \cdot - \cdot - \cdot}\)
Co to są punkty Fermata?
\(\displaystyle{ \cdot - \cdot - \cdot}\)
\(\displaystyle{ |\ \ \ \ \ \ \ \ \,|}\)
\(\displaystyle{ \cdot - \cdot - \cdot}\)
Co to są punkty Fermata?
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, o 11:07 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
Znaczy nie, no, ma być najkrótsza. Czyli po prostu najkrótsza droga łącząca te sześć punktów. Jeśli bok kwadratu ma 1000 to Twoja droga wynosi 6000. Moja droga wynosi w przyblizeniu 4700. A Ty jak to rozumiesz? A punkt fermata w trójkącie to punkt którego suma odległości od wszystkich wierzchołków jest najmniejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
To znaczy nie musi być połączenia między każdymi dwoma wierzchołkami, ale musi być droga tak, żeby można było dojść do każdego. To jak to moje rozwiązanie? Dobre? Czy jest jakieś lepsze?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
max123321 pisze: dwa punkty fermata
Raz to pomyłka, więcej to niewiedza.max123321 pisze: A punkt fermata
Nazwa punktu o którym piszesz nie pochodzi ani od korony, ani od postoju, ani od ... , ale od nazwiska. Dlatego powinno być: dwa punkty Fermata, A punkt Fermata .
Raczej jest większa od \(\displaystyle{ 4732}\)max123321 pisze: Jeśli bok kwadratu ma 1000 to (...) Moja droga wynosi w przyblizeniu 4700.
Edit:
Bo jej długość wynosi: \(\displaystyle{ a(3+ \sqrt{3})}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, o 19:29 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
No i co z tego? Nie pouczaj mnie. Dla mnie to tylko nazwa. Nieszczególnie istotne czy tam będzie duże czy małe ef. Świat się od tego nie zawali. Chodzi o istotę sprawy, a nie o literki.
Ok, a wracając do tematu to jaka będzie optymalna droga?
Ok, a wracając do tematu to jaka będzie optymalna droga?
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
Cóż, dla ludzi inteligentnych to jednak jest istotnemax123321 pisze:No i co z tego? Nie pouczaj mnie. Dla mnie to tylko nazwa. Nieszczególnie istotne czy tam będzie duże czy małe ef. Świat się od tego nie zawali. Chodzi o istotę sprawy, a nie o literki.
?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Znaleźć najkrótszą spójną sieć
Ale nie dyskutujesz se sobą, tylko z innymi użytkownikami forum. Więc dostosuj się. To też jest przejaw inteligencji.max123321 pisze:No i co z tego? Nie pouczaj mnie. Dla mnie to tylko nazwa. Nieszczególnie istotne, czy tam będzie duże, czy małe ef. Świat się od tego nie zawali. Chodzi o istotę sprawy, a nie o literki.