Fajny wzór

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Fajny wzór

Post autor: arek1357 »

Znaleźć wzór na ilość wszystkich cykli \(\displaystyle{ S_{n}}\)

np:

Cykle \(\displaystyle{ S_{2}}\):

\(\displaystyle{ \left\{ (1)(2)(12)\right\}}\) - jest ich trzy

Cykle \(\displaystyle{ S_{3}}\):

\(\displaystyle{ \left\{ (1)(2)(3)(12)(13)(23)(123)(132)\right\}}\) - jest ich osiem

itd...

Chodzi mi o znalezienie wzoru rekurencyjnego a nawet jawnego, może ktoś zna lepszy i krótszy sposób niż mój...
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Fajny wzór

Post autor: Peter Zof »

Dziel i zwyciężaj. Ile jest cykli \(\displaystyle{ k \leq n}\) elementowych w \(\displaystyle{ \mathcal{S}_n}\)? Oznaczmy tę liczbę przez \(\displaystyle{ \mathcal{C}^{n}_{m}}\). Odpowiedzią więc jest liczba \(\displaystyle{ \mathcal{C}^{n}=\Sigma_{k=1}^{n} \mathcal{C}^{n}_{k}}\). Prawdziwa zabawa to oczywiście jawny opis tych liczb, a nie zabawa w znaczki.

\(\displaystyle{ \mathcal{C}^{n}_{m}=\dots}\)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Fajny wzór

Post autor: arek1357 »

Wzór jest taki:

\(\displaystyle{ a_{n}=1+ \sum_{i=2}^{n} {n \choose i}(i-1)!}\)

Teraz kwestia go sprytnie zwinąć...
ODPOWIEDZ