Napotkałem polecenie z którym nie mam pojęcia co zrobić, będę wdzieczny za nakierowanie.
Wykonać polecenia dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \ge 1}\)
b) \(\displaystyle{ (\sqrt{5}-2)^6}\)
c) \(\displaystyle{ \prod_{n}^{i=1} \frac{i}{(i+4)}}\) oraz \(\displaystyle{ \sum_{n}^{i=1}i}\)
Przy c) po prostu podstawiłbym sobie \(\displaystyle{ n=1}\) i otrzymał wynik \(\displaystyle{ 1/5}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) odpowiednio, ale to mi się wydaje za proste. B nie mam pojęcia o co chodzi
Potęgowanie dwumianu
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Potęgowanie dwumianu
Ostatnio zmieniony 25 lis 2017, o 22:55 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmienne w tekście również zapisuj LaTeXem. Poprawa wiadomości.
Powód: Zmienne w tekście również zapisuj LaTeXem. Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Potęgowanie dwumianu
b)
\(\displaystyle{ (a+b)^n= \sum_{i=0}^{n} {n \choose i}a^{n-i}b^i}\)
c)
\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n}i= \frac{n(n+1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{i}{i+4}= \begin{cases} \frac{1}{5} &\text{dla } n =1 \\ \frac{1}{15} &\text{dla } n=2 \\ \frac{1}{35} &\text{dla } n =3 \\ \frac{1 }{ {n+4 \choose 4} } &\text{dla } n \ge 4 \end{cases}}\)
EDIT:
Sorki,powinno być:
b)
\(\displaystyle{ (a-b)^n= \sum_{i=0}^{n} (-1)^i{n \choose i}a^{n-i}b^i}\)
c)
\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n}\frac{i}{i+4}= \begin{cases} \frac{1}{5} &\text{dla } n =1 \\ \frac{1}{15} &\text{dla } n=2 \\ \frac{1}{35} &\text{dla } n =3 \\ \frac{1 }{ {n+4 \choose 4} } &\text{dla } n \ge 4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}i= \frac{n(n+1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^n= \sum_{i=0}^{n} {n \choose i}a^{n-i}b^i}\)
c)
\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n}i= \frac{n(n+1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{i}{i+4}= \begin{cases} \frac{1}{5} &\text{dla } n =1 \\ \frac{1}{15} &\text{dla } n=2 \\ \frac{1}{35} &\text{dla } n =3 \\ \frac{1 }{ {n+4 \choose 4} } &\text{dla } n \ge 4 \end{cases}}\)
EDIT:
Sorki,powinno być:
b)
\(\displaystyle{ (a-b)^n= \sum_{i=0}^{n} (-1)^i{n \choose i}a^{n-i}b^i}\)
c)
\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n}\frac{i}{i+4}= \begin{cases} \frac{1}{5} &\text{dla } n =1 \\ \frac{1}{15} &\text{dla } n=2 \\ \frac{1}{35} &\text{dla } n =3 \\ \frac{1 }{ {n+4 \choose 4} } &\text{dla } n \ge 4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}i= \frac{n(n+1)}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, o 07:01 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Potęgowanie dwumianu
Dziwne... im więcej dodajesz tym mniejsza sumakerajs pisze:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{i}{i+4}= \begin{cases} \frac{1}{5} &\text{dla } n =1 \\ \frac{1}{15} &\text{dla } n=2 \\ \frac{1}{35} &\text{dla } n =3 \\ \frac{1 }{ {n+4 \choose 4} } &\text{dla } n \ge 4 \end{cases}}\)