Dzięki równaniu charakterystycznemu znaleźć wzór an.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Eko140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 mar 2016, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Dzięki równaniu charakterystycznemu znaleźć wzór an.

Post autor: Eko140 »

Wykorzystując równanie charakterystyczne znajdź wzór na \(\displaystyle{ a _{n}}\):
\(\displaystyle{ a)a _{n}= -6a _{n-1} - 5a _{n-2} +24a _{n-3}+36a _{n-4}, (n \ge 4)}\)
\(\displaystyle{ b)a _{n-4}, (n \ge 4)}\)
\(\displaystyle{ c)a _{n} -5a _{n-2} + 4a _{n-4}=0, (n \ge 4)}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Dzięki równaniu charakterystycznemu znaleźć wzór an.

Post autor: arek1357 »

Najlepszy jest moim zdaniem przykład b)
ODPOWIEDZ