t-konfigurację a konfiguracje kombinatoryczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

t-konfigurację a konfiguracje kombinatoryczne

Post autor: cz0rnyfj »

Cześć,
czy w przypadku t-konfiguracji kombinatorycznej należy sprawdzać warunki na istnienie konfiguracji kombinatorycznej tj.

\(\displaystyle{ \left( n, k, r_{t} \right)}\) t - konfiguracja kombinatoryczna

jeśli

\(\displaystyle{ k | n \cdot r_{t}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n \cdot r_{t}}{k} \le {n \choose k}}\)

czy może można to robić tylko w przypadku 1-konfiguracji kombinatorycznej tylko?
ODPOWIEDZ