Ilość podziałów liczby n

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mantoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lis 2017, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Ilość podziałów liczby n

Post autor: mantoo »

Proszę o pomoc... Pokaż, że ilość podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\), których największym składnikiem jest \(\displaystyle{ k}\), równa jest \(\displaystyle{ \pi (n,k)}\).
Ostatnio zmieniony 16 lis 2017, o 19:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Ilość podziałów liczby n

Post autor: arek1357 »

Co to jest:

\(\displaystyle{ \pi(n,k)}\)
mantoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 lis 2017, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Ilość podziałów liczby n

Post autor: mantoo »

Podziałem liczby \(\displaystyle{ n}\) nazywamy taki zbiór liczb dodatnich całkowitych, którego suma jest równa\(\displaystyle{ n}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ \pi (n)}\) liczbę, podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\).
Na przykład: \(\displaystyle{ \pi (5) = 7}\), ponieważ:
\(\displaystyle{ 5 = 5
\newline = 4 + 1
\newline = 3 + 2
\newline = 3 + 1 + 1
\newline = 2 + 2 + 1
\newline = 2 + 1 + 1 + 1
\newline = 1 + 1 + 1 + 1 + 1}\)

Podziałem liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników nazywamy taki k - elementowy zbiór dodatnich liczb całkowitych, którego suma jest równa \(\displaystyle{ n}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ \pi(n,k)}\) liczbę, podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) składników.
Na przykład:
\(\displaystyle{ \pi(5,1) = 1; \pi(5,2) = 2}\)
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: Ilość podziałów liczby n

Post autor: Kaf »

Wskazówka: diagramy Ferrersa
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Ilość podziałów liczby n

Post autor: arek1357 »

zwykle się oznacza to\(\displaystyle{ p(n)}\)

I a propo tych diagramów to jest z nich spory pożytek ponieważ:

Wszystkich partycji liczby \(\displaystyle{ n}\) o największym wyrazie mniejszym od \(\displaystyle{ k}\) jest dokładnie tyle ile jest wszystkich partycji liczby \(\displaystyle{ n}\) o długości mniejszej od \(\displaystyle{ k}\).

Czyli partycje i ich sprzężenia...
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, o 19:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
ODPOWIEDZ