Ustawienia w pary
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
Ustawienia w pary
a) na ile sposobów możemy utworzyć parę "dziewczynka-chłopiec" z 4 dziewczynek i 4 chłopców? (odp.16)
b) na ile sposobów możemy ustawić jednocześnie w pary "dziewczynka–chłopiec" 4 dziewczynki i 4 chłopców? (odp.24)
Może ktoś "po ludzku" wyjaśnić różnice?
b) na ile sposobów możemy ustawić jednocześnie w pary "dziewczynka–chłopiec" 4 dziewczynki i 4 chłopców? (odp.24)
Może ktoś "po ludzku" wyjaśnić różnice?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Ustawienia w pary
Podpunkt a jest chyba dość jasny.Mamy \(\displaystyle{ 2}\) miejsca do obsadzenia i na każdym miejscu \(\displaystyle{ 4}\)możliwości.
Podpunkt b)
Tutaj mamy do obsadzenia aż \(\displaystyle{ 8}\) osób.Uznajemy oczywiście, że ułożenie osób jest inne gdy co najmniej jednej dziewczynce zmienił się partner.
Te \(\displaystyle{ 8}\) osób dzielimy sobie na 4 pary.
Dziewczynka A może stworzyć parę z czterema chłopcami.
Dziewczynka B z trzema.
Dziewczynka C z dwoma.
Dziewczynka D z jednym.
A więc mamy \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\) sposobów.
Podpunkt b)
Tutaj mamy do obsadzenia aż \(\displaystyle{ 8}\) osób.Uznajemy oczywiście, że ułożenie osób jest inne gdy co najmniej jednej dziewczynce zmienił się partner.
Te \(\displaystyle{ 8}\) osób dzielimy sobie na 4 pary.
Dziewczynka A może stworzyć parę z czterema chłopcami.
Dziewczynka B z trzema.
Dziewczynka C z dwoma.
Dziewczynka D z jednym.
A więc mamy \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\) sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Ustawienia w pary
a) ilość możliwości to : 4*4 ( każdemu z czterech chłopców, możemy przyporządkować jedną
z czterech dziewczyn.
4*4 = 16
b) wybieramy jednocześnie:
- pierwszy chłopiec wybiera jedną z czterech dziewczyn
- drugi jedą z pozostałych trzech
- trzeci jedną z pozostałych dwóch
- czwarty ma tylko jeden wybór
4*3*2 = 24
z czterech dziewczyn.
4*4 = 16
b) wybieramy jednocześnie:
- pierwszy chłopiec wybiera jedną z czterech dziewczyn
- drugi jedą z pozostałych trzech
- trzeci jedną z pozostałych dwóch
- czwarty ma tylko jeden wybór
4*3*2 = 24
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Ustawienia w pary
A trysekcja, introjekcja, adwekcja, ewekcja, prospekcja, interiekcja, pilorekcja, dysekcja, brekcja, wenesekcja, rekcja, ejekcja lub wiwisekcja?
Ucz się dziecko, a wzrok stracisz.
a) wybierasz dwie osoby
b) wybierasz osiem osób
Ucz się dziecko, a wzrok stracisz.
a) wybierasz dwie osoby
b) wybierasz osiem osób
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Ustawienia w pary
Jeżeli zbiory źródłowy i docelowy są równoliczne to suriekcja inwouluje w bijekcję...
Znaczy prościej suriektując inwoulujemy bijektywnie w stronę permutacyjnej granicy koindycjalnej zadanej funkcji.
Prościej nie potrafię...
Znaczy prościej suriektując inwoulujemy bijektywnie w stronę permutacyjnej granicy koindycjalnej zadanej funkcji.
Prościej nie potrafię...