6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Cześć,
dostałem w pracy pewne zadanie i próbowałem to ręcznie rozpisywać...
Chodzi o to, że na stronce internetowej jest sześć możliwości zaznaczenia funkcji (6 filtrów - zaznaczone lub nie).
Jak najprostszym sposobem, podstawiając tylko nazwy funkcji przedstawię całą listę możliwych kombinacji?
Z moich wyliczeń wychodzi, że powinny być 64 kombinacje (jeśli się mylę to mnie poprawcie).
Może jakaś prosta funkcja w Excelu, która byłaby w stanie przedstawić mi kombinacje możliwych zaznaczeń 6 wskazanych pól?
Tylko pod warunkiem, że chodzi o wszystkie kombinacje a nie tylko te składające się ze wszystkich 6 członów.
Z góry dzięki za pomoc
dostałem w pracy pewne zadanie i próbowałem to ręcznie rozpisywać...
Chodzi o to, że na stronce internetowej jest sześć możliwości zaznaczenia funkcji (6 filtrów - zaznaczone lub nie).
Jak najprostszym sposobem, podstawiając tylko nazwy funkcji przedstawię całą listę możliwych kombinacji?
Z moich wyliczeń wychodzi, że powinny być 64 kombinacje (jeśli się mylę to mnie poprawcie).
Może jakaś prosta funkcja w Excelu, która byłaby w stanie przedstawić mi kombinacje możliwych zaznaczeń 6 wskazanych pól?
Tylko pod warunkiem, że chodzi o wszystkie kombinacje a nie tylko te składające się ze wszystkich 6 członów.
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, o 18:42 przez MichalMatt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Ile kombinacji?
Jest 6 pól, które można zaznaczyć.
Zrób listę wszystkich możliwych kombinacji ich zaznaczenia biorąc pod uwagę, że można nie zaznaczyć żadnego pola, zaznaczyć jedno, dwa, trzy, cztery, pięć lub sześć pól.
Zrób listę wszystkich możliwych kombinacji ich zaznaczenia biorąc pod uwagę, że można nie zaznaczyć żadnego pola, zaznaczyć jedno, dwa, trzy, cztery, pięć lub sześć pól.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Ile kombinacji?
Stąd wziąłem liczbę 64 ale chodzi o "listę wszystkich możliwych kombinacji".
Chodzi o to czy jestem to jakoś w stanie zautomatyzować a nie rozpisywać ręcznie...
Chodzi o to czy jestem to jakoś w stanie zautomatyzować a nie rozpisywać ręcznie...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Rozwiniesz?
Mam 6 pól (słów)
Liczmy "biały" "niebieski" "zielony" "czerwony" "czarny" "różowy"
Pierwszą kombinacją jest "biały"
Drugą "niebieski"
Trzecią "zielony"
...
Sześćdziesiątą trzecią "biały" "niebieski" "zielony" "czerwony" "czarny" "różowy"
Sześćdziesiątą czwartą (pusty zbiór)
Jak uzyskać spis wszystkich 64 kombinacji?
Mam 6 pól (słów)
Liczmy "biały" "niebieski" "zielony" "czerwony" "czarny" "różowy"
Pierwszą kombinacją jest "biały"
Drugą "niebieski"
Trzecią "zielony"
...
Sześćdziesiątą trzecią "biały" "niebieski" "zielony" "czerwony" "czarny" "różowy"
Sześćdziesiątą czwartą (pusty zbiór)
Jak uzyskać spis wszystkich 64 kombinacji?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: 6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Jak zapisze je dwójkowo, to dostaniesz ciąg wszystkich możliwych zer i jedynek długości 6.
Jedynka oznacza zaznaczone, zero puste.
Możesz to sobie zrobić np. w Excelu.
Nawiasem mowiac, gdybys wziął się za ręczne wpisywanie możliwości o 17-tej,już byś skończył.
Jedynka oznacza zaznaczone, zero puste.
Możesz to sobie zrobić np. w Excelu.
Nawiasem mowiac, gdybys wziął się za ręczne wpisywanie możliwości o 17-tej,już byś skończył.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Ludzie o wielkich sercach dziękuję Wam za pomoc.
Wasze wiadomości naprawdę niezmiernie mi pomogły.
Po co piszecie jak nic nie wnosi to do tematu? Co mi (sobie) chcecie udowodnić?
Wasze wiadomości naprawdę niezmiernie mi pomogły.
Po co piszecie jak nic nie wnosi to do tematu? Co mi (sobie) chcecie udowodnić?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
No przecież dostałeś dokładną informację, co powinieneś zrobić:MichalMatt pisze:Po co piszecie jak nic nie wnosi to do tematu?
Czego jeszcze oczekujesz?a4karo pisze:Jak zapisze je dwójkowo, to dostaniesz ciąg wszystkich możliwych zer i jedynek długości 6.
Jedynka oznacza zaznaczone, zero puste.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Re: 6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Co mi (sobie) chcesz udowodnić?
"Chodzi o to czy jestem to jakoś w stanie zautomatyzować a nie rozpisywać ręcznie..."
A taką ciekawą wiadomość otrzymałem na innym forum:
1) W A1:F1 wpisz po kolei kolory.
2) W A2 wprowadź poniższą formułę i skopiuj ją aż do F2:
Kod:
=JEŻELI(--FRAGMENT.TEKSTU(DZIES.NA.DWÓJK(WIERSZ()-1;6);NR.KOLUMNY();1);$A$1:$F$1;"")
3) W G2 wpisz poniższą formułę:
Kod:
=PODSTAW(USUŃ.ZBĘDNE.ODSTĘPY(ZŁĄCZ.TEKSTY(A2;" ";B2;" ";C2;" ";D2;" ";E2;" ";F2));" ";", ")
4) Zaznacz komórki A2:G2 i skopiuj do 64. wiersza.
"Chodzi o to czy jestem to jakoś w stanie zautomatyzować a nie rozpisywać ręcznie..."
A taką ciekawą wiadomość otrzymałem na innym forum:
1) W A1:F1 wpisz po kolei kolory.
2) W A2 wprowadź poniższą formułę i skopiuj ją aż do F2:
Kod:
=JEŻELI(--FRAGMENT.TEKSTU(DZIES.NA.DWÓJK(WIERSZ()-1;6);NR.KOLUMNY();1);$A$1:$F$1;"")
3) W G2 wpisz poniższą formułę:
Kod:
=PODSTAW(USUŃ.ZBĘDNE.ODSTĘPY(ZŁĄCZ.TEKSTY(A2;" ";B2;" ";C2;" ";D2;" ";E2;" ";F2));" ";", ")
4) Zaznacz komórki A2:G2 i skopiuj do 64. wiersza.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: 6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Nic. Chciałbym dostać odpowiedź na swoje pytanie. Z naszego punktu widzenia problem jest wyjaśniony - postawiłeś pytanie i dostałeś konkretną odpowiedź. Jeśli dla Ciebie odpowiedź jest niewystarczająca, to wyjaśnij dlaczego.
JK
Jak pytasz na forum matematycznym w dziale matematycznym, to dostajesz odpowiedź matematyczną.MichalMatt pisze:A taką ciekawą wiadomość otrzymałem na innym forum:
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Oczekiwałem pomocy w sposobie by zautomatyzować czynności jakie zostały tu opisane.
Dostałem informację jak mam to sobie ręcznie rozpisać.
NIE TEGO OCZEKIWAŁEM, NIE O TO PYTAŁEM!
"No przecież dostałeś dokładną informację, co powinieneś zrobić" Nieprawda.
"Czego jeszcze oczekujesz?" Patrz wyżej.
"wymaga od jego użytkownika myślenia". Co mi (sobie) chcesz udowodnić?
Nie szkoda Wam czasu na takie komentarze?
Peace
Lubujcie się w swoim pięknym świecie i noście nosy powyżej chmur
Dostałem informację jak mam to sobie ręcznie rozpisać.
NIE TEGO OCZEKIWAŁEM, NIE O TO PYTAŁEM!
"No przecież dostałeś dokładną informację, co powinieneś zrobić" Nieprawda.
"Czego jeszcze oczekujesz?" Patrz wyżej.
"wymaga od jego użytkownika myślenia". Co mi (sobie) chcesz udowodnić?
Nie szkoda Wam czasu na takie komentarze?
Peace
Lubujcie się w swoim pięknym świecie i noście nosy powyżej chmur
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: 6 pól, możliwość zaznaczenia od 0 do 6. Spis kombinacji
Tyle krzyku i bólu Dudy, a to tylko zły dział (jak wspomniał pan Kraszewski). Z takimi rzeczami to proponuję gdzieś tu:
forum77.htm albo ewentualnie: forum13.htm
Sam widzisz, że Twoje zadanie nie ma nic wspólnego z kombinatoryką. Poszedłeś po rozum do głowy, napisałeś gdzie trzeba i masz rozwiązanie, no i fajnie.
PS Wszyscy mieszkańcy świata oprócz mnie są bezmózgami.
Peace. tylko nie bijcie, to sarkastyczne odniesienie do formy pewnej poprzedniej wypowiedzi
forum77.htm albo ewentualnie: forum13.htm
Sam widzisz, że Twoje zadanie nie ma nic wspólnego z kombinatoryką. Poszedłeś po rozum do głowy, napisałeś gdzie trzeba i masz rozwiązanie, no i fajnie.
PS Wszyscy mieszkańcy świata oprócz mnie są bezmózgami.
Peace. tylko nie bijcie, to sarkastyczne odniesienie do formy pewnej poprzedniej wypowiedzi