Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studentów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Maserman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2013, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studentów

Post autor: Maserman »

Witam.

Do rozwiązania mam następujące zadanie:
Na ile sposobów można podzielić 16 różnych ściąg pomiędzy 4 rozróżnialnych studentów tak, aby:
a) każdy student dostał 4 ściągi
b) dowolnych 2 studentów dostało po 8 ściąg


Jeżeli chodzi o podpunkt a), to moja odpowiedź brzmi: studentowi A przydzielamy 4 z 16 ściąg, studentowi B 4 z 12, C 4 z 8 i D - 4 z 4 ściąg:
\(\displaystyle{ {16 \choose 4} \cdot {12 \choose 4} \cdot {8 \choose 4} \cdot {4 \choose 4}}\)

Z podpunktem b) mam większy problem. Wiem, że pierwszy student może dostać ściągi na \(\displaystyle{ {16 \choose 8}}\) sposobów, natomiast drugi dostanie pozostałe 8, a reszta zero.
Pytanie - jak uwzględnić "dowolność" tych studentów?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5744
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studen

Post autor: arek1357 »

Najpierw wybierz dwóch spośród czterech studentów:

\(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\)

I jasnym jest, że pozostali dostaną 0 ściąg bo się nauczyli...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studen

Post autor: a4karo »

Powiedzmy, że jeden z nich dostanie tylko trzy ściągi. Po ile (co najmniej) muszą zostać pozostali, żeby był spełniony warunek zadania?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5744
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studen

Post autor: arek1357 »

Powiedzmy, że jeden z nich dostanie tylko trzy ściągi
Skąd się wziął ten warunek bo tego w zadaniu nie ma...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studen

Post autor: a4karo »

Ale jest powiedziane, że każdych dwóch ma mieć osiem. Najprostszym autora posta na rozwiązanie.
Maserman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2013, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Re: Podział 16 różnych ściąg spośród 4 rozróżnialnych studen

Post autor: Maserman »

Dziękuję za odpowiedzi. Temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ