Witam mam problem ze skróceniem dwóch silni w taki przykładzie:
\(\displaystyle{ {1000 \choose 400}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1000!}{(1000-400)! \cdot 400!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1000!}{600! \cdot 400!}}\)
i tu mam problem ze skróceniem:
\(\displaystyle{ \frac{1000!}{400!(1 \cdot \mbox{ i tu nie wiem jako to zrobić})}}\)
dwumian nie mogę skrócić silni
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 06:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
dwumian nie mogę skrócić silni
Ostatnio zmieniony 3 paź 2017, o 21:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
dwumian nie mogę skrócić silni
To niewiele da, kalkulator i tak się zagotuje : \(\displaystyle{ 1000!=600!\cdot 601\cdot 602 \cdot ...\cdot 999\cdot 1000}\) (można użyć symbolu iloczynu zamiast tego rozpisywania).
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 06:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
dwumian nie mogę skrócić silni
ok ale jakbym normalnie policzyć to czy było by tak?
\(\displaystyle{ \frac{1000!}{400!(1 \cdot 401 \cdot 402 \cdot ... \cdot 600)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1000!}{400!(1 \cdot 401 \cdot 402 \cdot ... \cdot 600)}}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2017, o 21:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
dwumian nie mogę skrócić silni
Nie, przecież \(\displaystyle{ 600!\neq 1 \cdot 401 \cdot 402 \cdot ... \cdot 600}\)87kelthuzad pisze:ok ale jakbym normalnie policzyć to czy było by tak?
\(\displaystyle{ \frac{1000!}{400!(1 \cdot 401 \cdot 402 \cdot ... \cdot 600)}}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2017, o 21:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 06:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
dwumian nie mogę skrócić silni
ok ale jak mam:
\(\displaystyle{ 400! \cdot 600!}\) to jak wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ 400!}\) czy to tylko jak by było dodawanie lub odejmowanie?
\(\displaystyle{ 400! \cdot 600!}\) to jak wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ 400!}\) czy to tylko jak by było dodawanie lub odejmowanie?
Ostatnio zmieniony 3 paź 2017, o 21:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Re: dwumian nie mogę skrócić silni
najprościej zapisać dwumian za pomocą funkcji gamma87kelthuzad pisze:Witam mam problem ze skróceniem dwóch silni w taki przykładzie:
\(\displaystyle{ {1000 \choose 400}}\)
i skorzystać ze wzoru Stirlinga.