Matematyka dyskretna - Algorytm

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tyrla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 20 wrz 2017, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Matematyka dyskretna - Algorytm

Post autor: tyrla »

Pewien algorytm o dwóch danych wejściowych \(\displaystyle{ m}\) oraz \(\displaystyle{ n}\), które są liczbami naturalnymi, składa się z następujących kroków:
1) Krok początkowy o stałej liczbie czynności obliczeniowych.
2) Dla \(\displaystyle{ j = 1,…, m}\) powtarzaj czynności obliczeniowe o złożoności \(\displaystyle{ O(n)}\).
3) Jeżeli wyniki uzyskane w kroku 2) spełniają pewien warunek, wykonaj czynności
obliczeniowe o złożoności \(\displaystyle{ O(\log n)}\); w przypadku przeciwnym wykonaj inne czynności
obliczeniowe o złożoności \(\displaystyle{ O(n \cdot \log m)}\).
4) Po wykonaniu kroku 3) algorytm kończy się.
Podaj i uzasadnij, jaka jest złożoność obliczeniowa przedstawionego algorytmu?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2017, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Matematyka dyskretna - Algorytm

Post autor: bartek118 »

Przeanalizuj po kolei, co się dzieje. Złożoność to \(\displaystyle{ O(nm)}\).
ODPOWIEDZ