Witam,
mam poniższe równanie do rozwiązania. Mianowicie pytanie brzmi ile jest rozwiązań tego równania
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}=k,}\)
gdzie \(\displaystyle{ x_{1}+x_{3} \ge 3}\)
Gdyby nie ten warunek poradziłbym sobie metodą szufladkową, albo podstawieniem drugiego równania.Nie wiem jednak jak ugryźć ten warunek.
Ile rozwiązań ma równanie
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Ile rozwiązań ma równanie
Przy tej treści zadania masz nieskończenie wiele rozwiązań, Przypuszczam że brakuje dodatkowych ograniczeń, np : że szukasz rozwiązań w liczbach naturalnych albo w całkowitych dodatnich itp..
Re: Ile rozwiązań ma równanie
Oczywiście zapomniałem: \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4} \in N}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Ile rozwiązań ma równanie
A zero jest, czy nie jest tutaj naturalne?
Liczba \(\displaystyle{ k}\) pewnie też naturalna i większa od \(\displaystyle{ 5}\) (lub \(\displaystyle{ 2}\)), bo dla innych \(\displaystyle{ k}\) równanie nie ma rozwiązania.
Załóżmy że zero nie jest naturalne, a \(\displaystyle{ k}\) jest naturalne nie mniejsze od \(\displaystyle{ 5}\).
Ilość rozwiązań= (ilość rozwiązań równania \(\displaystyle{ \blue x_1+x_2+x_3+x_4=k}\)) minus (ilość rozwiązań równania \(\displaystyle{ \blue 1+x_2+1+x_4=k}\)).
Dla zera naturalnego trzeba będzie od ilości rozwiązań równania \(\displaystyle{ \blue x_1+x_2+x_3+x_4=k}\) odjąć ilość rozwiązań równań:
\(\displaystyle{ \blue 0+x_2+0+x_4=k \\
\blue 0+x_2+1+x_4=k \\
\blue 0+x_2+2+x_4=k \\
\blue 1+x_2+0+x_4=k \\
\blue 1+x_2+1+x_4=k \\
\blue 2+x_2+0+x_4=k}\)
Liczba \(\displaystyle{ k}\) pewnie też naturalna i większa od \(\displaystyle{ 5}\) (lub \(\displaystyle{ 2}\)), bo dla innych \(\displaystyle{ k}\) równanie nie ma rozwiązania.
Załóżmy że zero nie jest naturalne, a \(\displaystyle{ k}\) jest naturalne nie mniejsze od \(\displaystyle{ 5}\).
Ilość rozwiązań= (ilość rozwiązań równania \(\displaystyle{ \blue x_1+x_2+x_3+x_4=k}\)) minus (ilość rozwiązań równania \(\displaystyle{ \blue 1+x_2+1+x_4=k}\)).
Dla zera naturalnego trzeba będzie od ilości rozwiązań równania \(\displaystyle{ \blue x_1+x_2+x_3+x_4=k}\) odjąć ilość rozwiązań równań:
\(\displaystyle{ \blue 0+x_2+0+x_4=k \\
\blue 0+x_2+1+x_4=k \\
\blue 0+x_2+2+x_4=k \\
\blue 1+x_2+0+x_4=k \\
\blue 1+x_2+1+x_4=k \\
\blue 2+x_2+0+x_4=k}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 18:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: Ile rozwiązań ma równanie
Zero akurat jest naturalne aczkolwiek to najmniejszy problem.
Czy przypadkiem nie zrobiłeś tego dla \(\displaystyle{ x_{1} +x _{3} \le 3}\)?-- 7 wrz 2017, o 19:20 --Czy wynik \(\displaystyle{ {k-1 \choose 2}}\) jest poprawny? Tak mi wyszło jeżeli za x podstawiłem y a na prawą stronę przeniosłem 3 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) k-3 i z zasady szufladkowania \(\displaystyle{ {k-3+3-1 \choose 3-1}}\)
Czy przypadkiem nie zrobiłeś tego dla \(\displaystyle{ x_{1} +x _{3} \le 3}\)?-- 7 wrz 2017, o 19:20 --Czy wynik \(\displaystyle{ {k-1 \choose 2}}\) jest poprawny? Tak mi wyszło jeżeli za x podstawiłem y a na prawą stronę przeniosłem 3 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) k-3 i z zasady szufladkowania \(\displaystyle{ {k-3+3-1 \choose 3-1}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Ile rozwiązań ma równanie
NIeferfeton pisze:Czy przypadkiem nie zrobiłeś tego dla \(\displaystyle{ x_{1} +x _{3} \le 3}\)?
Mi wychodzi:ferfeton pisze:Czy wynik \(\displaystyle{ {k-1 \choose 2}}\) jest poprawny?
\(\displaystyle{ {k+3 \choose 3}- {k+1 \choose 1} -2 {k \choose 1} -3 {k-1 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ x}\) nie występuje w Twoim równaniu, więc nie wiem o czym piszesz.ferfeton pisze: Tak mi wyszło jeżeli za x podstawiłem y