Funkcja \(\displaystyle{ G(z)= \frac{ e^{2z-1} }{2z}}\) jest zwartą postacią funkcji tworzącej ciągu...?
Zamieniam \(\displaystyle{ e^{x}= \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{ x^{k} }{k!}}\), podstawiam pod x=2z i dzielę przez 2z. Mam problem z -1 w potędze. Gdyby jej nie było, to chyba wiedziałbym jak to robić.
Zwarta postać funkcji tworzącej
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 gru 2015, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 21 razy
Re: Zwarta postać funkcji tworzącej
Czy tak jest ok?
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{ 2^{k} }{2z*e*k!}* z^{k}}\) wrzucam 2 do licznika i \(\displaystyle{ \frac{1}{z}}\) do \(\displaystyle{ z^{k}}\) Czy ten ciąg to
\(\displaystyle{ \frac{2^{k-1}}{e*k!}}\)? Czy potęga k-1 przy \(\displaystyle{ z}\) ma jakieś znaczenie?
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{ 2^{k} }{2z*e*k!}* z^{k}}\) wrzucam 2 do licznika i \(\displaystyle{ \frac{1}{z}}\) do \(\displaystyle{ z^{k}}\) Czy ten ciąg to
\(\displaystyle{ \frac{2^{k-1}}{e*k!}}\)? Czy potęga k-1 przy \(\displaystyle{ z}\) ma jakieś znaczenie?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Zwarta postać funkcji tworzącej
Nie, niestety ta potęga \(\displaystyle{ k-1}\) przy \(\displaystyle{ z}\) ma jednak duże znaczenie (też to wcześniej przeoczyłem).
A może miała być taka funkcja tworząca:
\(\displaystyle{ G(z)= \frac{e^{2z}-1}{2z}}\)
W pierwszej chwili tego nie zauważyłem, ale ta funkcja "tworząca", którą podałeś ma biegun w zerze, a tak być nie może.
A może miała być taka funkcja tworząca:
\(\displaystyle{ G(z)= \frac{e^{2z}-1}{2z}}\)
W pierwszej chwili tego nie zauważyłem, ale ta funkcja "tworząca", którą podałeś ma biegun w zerze, a tak być nie może.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 gru 2015, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 21 razy
Re: Zwarta postać funkcji tworzącej
Faktycznie, przykład wygląda tak jak napisałeś... mój błąd
Teraz otrzymuje sumę i element poza sumą \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{ (2z)^{k-1} }{k!}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{2z}}\)
Jak to teraz zrobić?
Teraz otrzymuje sumę i element poza sumą \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{ (2z)^{k-1} }{k!}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{2z}}\)
Jak to teraz zrobić?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Zwarta postać funkcji tworzącej
Zauważ, że pierwszy wyraz tej sumy skraca się z tym \(\displaystyle{ -\frac{1}{2z}}\)
i dostajesz
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2^{k-1}}{k!}z^{k-1}= \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{2^k}{(k+1)!}z^k}\)
i dostajesz
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2^{k-1}}{k!}z^{k-1}= \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{2^k}{(k+1)!}z^k}\)