Zwarta postać funkcji tworzącej dla ciągu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Gofer33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 sty 2017, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Zwarta postać funkcji tworzącej dla ciągu

Post autor: Gofer33 »

Cześć, potrzebuję zrozumieć jak stworzyć zwartą postać funkcji tworzącej dla jakiegoś ciągu. Potrafie już stworzyć taką funkcję jeżeli ciąg jest określony rekurencyjnie, niestety nie wychodzi mi gdy ciąg jest przedstawiony tylko za pomocą wyrazu ogólnego \(\displaystyle{ ( a_{n} )}\)

Przykłady, które mi nie idą:

\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{n+3}{ a^{n} }}\)
\(\displaystyle{ b _{n} = 3^{n} + \frac{1}{n+1} +n +8}\)
\(\displaystyle{ c _{n} = 2^{n} + 3^{n}}\)

\(\displaystyle{ d_{n} =n}\)

Do tej pory z tej kategorii zadan wyznaczylem funkcje tworzaca dla \(\displaystyle{ e_{n} = \frac{1}{ 2^{n} }}\) i wyszlo mi \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{1- \frac{x}{2} }}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Zwarta postać funkcji tworzącej dla ciągu

Post autor: Premislav »

Jeżeli masz dany ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\), to jego funkcją tworzącą jest po prostu
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }a_n x^n}\)

Przykładowo:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } c_n x^n= \sum_{n=0}^{ \infty }(2^n+3^n)x^n=\\= \sum_{n=0}^{ \infty }2^nx^n+\sum_{n=0}^{ \infty }3^nx^n= \frac{1}{1-2x}+ \frac{1}{1-3x}, \ |x|<\frac 1 3}\)
ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego.

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }c_n x^n= \sum_{n=0}^{ \infty }nx^n= \sum_{n=0}^{ \infty } \sum_{k=0}^{n-1}x^n= \sum_{k=0}^{ \infty } \sum_{n=k+1}^{ \infty }x^n=\\= \sum_{k=0}^{ \infty } \frac{x^{k+1}}{1-x} = \frac{x}{1-x} \sum_{k=0}^{ \infty }x^k= \frac{x}{(1-x)^2}, \ |x|<1}\)

Ogólniej, oprócz wzoru na sumę szeregu geometrycznego, przydaje się różniczkowanie i całkowanie szeregów potęgowych wyraz po wyrazie (wewnątrz przedziału zbieżności).
Np.
\(\displaystyle{ -\ln(1-x)= \int_{0}^{x}\frac{\,\dd t}{1-t}= \int_{0}^{x} \left( \sum_{n=0}^{ \infty }t^n \right) \,\dd t= \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \int_{0}^{x}t^n \,\dd t \right) = \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{n+1}x^{n+1},\\ \ |x|<1\\ \frac{1}{(1-x)^2} =\left( \frac{1}{1-x} \right)'=\left( \sum_{n=0}^{ \infty }x^n \right)' = \sum_{n=0}^{ \infty } (x^n)'= \sum_{n=1}^{ \infty }nx^{n-1}, \ |x|<1}\)
ODPOWIEDZ