Na ile sposobów można pokolorować prostokąt \(\displaystyle{ 3\times 2}\) za pomocą dwóch kolorów, jeżeli dwa
pokolorowania uznajemy za równoważne, gdy jedno z nich można uzyskać przez obrót lub symetrię?
Może ktoś mi wyjaśnić jakis jest algorytm postępowania przy takich zadaniach? Jak będzie np. z
kwadratem \(\displaystyle{ 3\times 3}\) albo z prostokątem \(\displaystyle{ 5\times 2}\)?
Na pewno \(\displaystyle{ Fix_{O _{0^{\circ}}} = 2^{6}, \ Fix_{|} = 2^{6}}\), to jest oczywiste, a \(\displaystyle{ Fix_{O_{180^{\circ}}} = 2^{3}}\) np. i dlaczego?
Lemat Burnside'a
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 18 sty 2014, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona góra
Lemat Burnside'a
Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, o 09:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Lemat Burnside'a
Najpierw wypisz grupę symetrii prostokąta a potem dalej
A po drugie nie wiem dokładnie co kolorujesz jaki jest zbiór na który działa grupa symetrii.
W sumie ja wiem bo ja się domyślam ale Ty to źle sprecyzowałeś.
A po drugie bardziej tu widzę Tw. Polyi
Możesz patrzeć na ten prostokąt jak na macierz prostokątną i dokonywać permutacji tychże elementów tejże macierzy.
A po drugie nie wiem dokładnie co kolorujesz jaki jest zbiór na który działa grupa symetrii.
W sumie ja wiem bo ja się domyślam ale Ty to źle sprecyzowałeś.
A po drugie bardziej tu widzę Tw. Polyi
Możesz patrzeć na ten prostokąt jak na macierz prostokątną i dokonywać permutacji tychże elementów tejże macierzy.