Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Ile jest rozwiązań równania \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}=10}\) (dla liczb naturalnych).
Co w przypadku, gdy na każdy wyraz sumy nałożymy ograniczenie (np. \(\displaystyle{ x_{1..4} <= 4}\))?
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru włączeń i wyłączeń, ale zależy mi po prostu na efektywnej metodzie obliczenia.
Co w przypadku, gdy na każdy wyraz sumy nałożymy ograniczenie (np. \(\displaystyle{ x_{1..4} <= 4}\))?
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru włączeń i wyłączeń, ale zależy mi po prostu na efektywnej metodzie obliczenia.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2017, o 16:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\)
Co do restrykcji:
Wiem, że trzeba to zrobić jakoś od "tyłu". Na zasadzie- każdy współczynnik dostaje 4 do siebie- wtedy brakuje 6. Tworzysz nowe równanie i liczysz sposoby "zabierania" wartości przy konkretnych współczynnikach.
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\)
Co do restrykcji:
Wiem, że trzeba to zrobić jakoś od "tyłu". Na zasadzie- każdy współczynnik dostaje 4 do siebie- wtedy brakuje 6. Tworzysz nowe równanie i liczysz sposoby "zabierania" wartości przy konkretnych współczynnikach.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Ograniczenia:
\(\displaystyle{ w(x)= (x+x^2+x^3+x^4)^4}\)
Współczynnik przy:
\(\displaystyle{ x^{10}}\)
to szukana liczba
\(\displaystyle{ w(x)= (x+x^2+x^3+x^4)^4}\)
Współczynnik przy:
\(\displaystyle{ x^{10}}\)
to szukana liczba
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Niezła magia
W tym przykładzie pechowo się złożyło, że ograniczenie jest równe liczbie niewiadomych.
W nawiasie mamy \(\displaystyle{ x+...+x^4}\) bo są 4 niewiadome?
Nawias jest podnoszony do potęgi 4, bo mamy ograniczenie \(\displaystyle{ x_{1..4} <= 4}\)?
W tym przykładzie pechowo się złożyło, że ograniczenie jest równe liczbie niewiadomych.
W nawiasie mamy \(\displaystyle{ x+...+x^4}\) bo są 4 niewiadome?
Nawias jest podnoszony do potęgi 4, bo mamy ograniczenie \(\displaystyle{ x_{1..4} <= 4}\)?
- Takahashi
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Odwrotnie. Jeśli wiemy, że \(\displaystyle{ a \le x_i \le b}\), mamy \(\displaystyle{ c}\) zmiennych i chcemy dostać sumę \(\displaystyle{ s}\), to szukamy współczynnika przy \(\displaystyle{ x^s}\) w \(\displaystyle{ (x^a + x^{a+1} + \ldots + x^b)^c}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Jak nazywa się ta metoda w jakiej używacie "wielomianu charakterystycznego"? Bo po wyszukaniu wielomianu charakterystycznego znajduję tylko te odnośnie macierzy a chciałbym poczytać coś o tym, czemu ta metoda działa i skąd ten wielomian.
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Znalazłem takiego pdfa: htttp:// ... p174110373
Na forum widziałem już ją kilka razy, na przykład 321646.htm#p5039468
Na forum widziałem już ją kilka razy, na przykład 321646.htm#p5039468
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Ok dzięki, a jest jakiś rozsądny sposób na policzenie szukanego współczynnika? Coś podobnego do 269024.htm ale dla wielu zmiennych.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Jest zobacz pod -- 1 wrz 2017, o 15:37 --Ps.
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Binomial_theorem
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Multinomial_theorem
Re: Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Tam jest przypadek, gdzie wszystkie sumowane zmienne są podnoszone do potęgi 1, a tutaj każda zmienna ma inną potęgę.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Ale to nie jest problemem bo mając wzór na \(\displaystyle{ \left( a+b+c+b+...\right)^n}\) możesz przyjąć \(\displaystyle{ a=x^1}\), \(\displaystyle{ b=x^2}\), \(\displaystyle{ c=x^3}\), \(\displaystyle{ d=x^4}\)... a właściwie to możesz przyjąć co tylko chcesz tak żeby Ci pasowało w danej sytuacji.-- 1 wrz 2017, o 17:29 --Ale to i tak w ogóle Ci nie potrzebne... zastosuj wzór na do wyrażań postaci \(\displaystyle{ x+x^2+x^3+x^4}\) i potem możesz już stosować standardowy
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_geometryczny
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwumian_Newtona
Re: Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Nie rozumiem z tym przyjmowaniem a, b, c,
( ... E2%2Bx%5E3)%5E4
W pierwszym przypadku wszystko jasne, jak się zająć tym drugim nie rozumiem. Mógłbyś pokazać na jakimś przykładzie?
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%28a%2Bb%2Bc%2Bd%29%5E4
W pierwszym przypadku wszystko jasne, jak się zająć tym drugim nie rozumiem. Mógłbyś pokazać na jakimś przykładzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 sty 2017, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
Re: Ile jest rozwiązań równania w liczbach naturalnych?
Na to są proste wzory.
Nasze \(\displaystyle{ n=10}\), a nasza \(\displaystyle{ k=4}\).
1) Jeżeli liczymy dla naturalnych z zerem to mamy wzór:
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1} = {10+4-1 \choose 4-1} = {13 \choose 3}}\)
2) Jeżeli liczymy dla naturalnych dodatnich:
\(\displaystyle{ {n-1 \choose k-1} = {10-1 \choose 4-1} = {9 \choose 3}}\)
3) Jeżeli liczymy warunki \(\displaystyle{ \ge}\) to każdy warunek jest to \(\displaystyle{ n}\) z indeksem, popatrz:
\(\displaystyle{ {n-n _{1}-n _{2}-n _{3}-n _{4}+k-1 \choose k-1} = {10-4-4-4-4+4-1 \choose 4-1} = {-6 \choose 3}}\)
Teraz musisz pokombinować jak zrobić z warunkiem \(\displaystyle{ \le}\)
Aha wzór na obliczenie silni to:
\(\displaystyle{ {n \choose k}= \frac{n!}{k!\left( n-k\right)!}}\)
Nasze \(\displaystyle{ n=10}\), a nasza \(\displaystyle{ k=4}\).
1) Jeżeli liczymy dla naturalnych z zerem to mamy wzór:
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1} = {10+4-1 \choose 4-1} = {13 \choose 3}}\)
2) Jeżeli liczymy dla naturalnych dodatnich:
\(\displaystyle{ {n-1 \choose k-1} = {10-1 \choose 4-1} = {9 \choose 3}}\)
3) Jeżeli liczymy warunki \(\displaystyle{ \ge}\) to każdy warunek jest to \(\displaystyle{ n}\) z indeksem, popatrz:
\(\displaystyle{ {n-n _{1}-n _{2}-n _{3}-n _{4}+k-1 \choose k-1} = {10-4-4-4-4+4-1 \choose 4-1} = {-6 \choose 3}}\)
Teraz musisz pokombinować jak zrobić z warunkiem \(\displaystyle{ \le}\)
Aha wzór na obliczenie silni to:
\(\displaystyle{ {n \choose k}= \frac{n!}{k!\left( n-k\right)!}}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2017, o 18:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.