Na ile sposobów można przydzielić 7 rozróżnialnych osób do 4 jednakowych ciężarówek
przy założeniu, że w każdej ciężarówce musi być co najmniej jedna osoba?
Na ile sposobów można przydzielić...
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Na ile sposobów można przydzielić...
Są to podziały zbioru siedmio-elementowego na cztery niepuste podzbiory, wzór:
\(\displaystyle{ S(7,4)= \frac{1}{4!} \sum_{i=1}^{4}(-1)^{4-i} {4 \choose i}i^7}\)
Ale nigdy ciężarówki nie były nierozróżnialne znam się coś na tym.
\(\displaystyle{ S(7,4)= \frac{1}{4!} \sum_{i=1}^{4}(-1)^{4-i} {4 \choose i}i^7}\)
Ale nigdy ciężarówki nie były nierozróżnialne znam się coś na tym.