Podzbiory zbioru 10-elementowego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
PabloG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 30 paź 2016, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Podzbiory zbioru 10-elementowego

Post autor: PabloG »

Na korytarzu stoi 10 studentów przed pięcioma ponumerowanymi salami (1,2,3,4,5).
Na ile sposobów studenci mogą losowo wejść do sal, jeżeli:
a) w każdej sali musi znaleźć się co najmniej jeden student.
b) do pierwszej sali weszło 6 studentów.

W podpunkcie a) jest mowa o niepustych podzbiorach, czyli liczba Stirlinga 2-g rodzaju:
\(\displaystyle{ \binom{10}{5} \cdot 5!}\) (powinny być nawiasy \(\displaystyle{ \lbrace \rbrace}\) ale LaTeX nie przewiduje takiego wzoru)
\(\displaystyle{ 5!}\) - podzbiory (numerowane sale) są rozróżnialne

Nie mam pojęcia jak nawet zacząć podpunkt b). Myślałem o zasadzie włączeń i wyłączeń...
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Podzbiory zbioru 10-elementowego

Post autor: SlotaWoj »

Eeee tam.
  • \(\displaystyle{ \left\{\!\!\!\begin{array}{c}10 \\ 5\end{array}\!\!\!\right\}\cdot5!}\)
Edit:

Cytryn napisał mi, że można jeszcze prościej, tzn. tak:
  • \(\displaystyle{ {10\brace5}\cdot5!}\)
PabloG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 30 paź 2016, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Re: Podzbiory zbioru 10-elementowego

Post autor: PabloG »

Dzięki, już będę wiedział jak zapisywać liczbę Stirlinga w LaTeX.

A teraz może jakaś pomoc odnośnie zadania?
Dekolor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 cze 2017, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Podzbiory zbioru 10-elementowego

Post autor: Dekolor »

\(\displaystyle{ {10 \choose 6} \cdot 5 \cdot 4^{4}}\)
Wybieramy szesciu na \(\displaystyle{ 10}\) po \(\displaystyle{ 6}\) sposobow, nastepnie dobieramy im sale na \(\displaystyle{ 5}\) sposobow po czym kazdemu z \(\displaystyle{ 4}\) pozostalych jedna z \(\displaystyle{ 4}\) sal ktore pozostaly
Ostatnio zmieniony 22 cze 2017, o 11:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Podzbiory zbioru 10-elementowego

Post autor: kinia7 »

Dekolor pisze:... nastepnie dobieramy im sale na \(\displaystyle{ 5}\) sposobow...
Jak dobiera się pierwszą salę na 5 sposobów?
Dekolor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 cze 2017, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Podzbiory zbioru 10-elementowego

Post autor: Dekolor »

Mamy 5 opcji umieszczenia "dokladnie 6 studentow w jednej sali", po czym pozostałym czterem dobieramy sale na 4 sposoby (pozostałe 4 sale). Ja rozumiem to w ten sposób chociaż pewien nie jestem. Prosze o poprawienie jeśli odpowiedź jest zła bo zaczalem sie zastanawiać
ODPOWIEDZ