Liczba krawędzi w grafie dwudzielnym

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
PabloG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 30 paź 2016, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Liczba krawędzi w grafie dwudzielnym

Post autor: PabloG »

Dany jest graf posiadający 7 wierzchołków:
a) jaka jest maksymalna liczba krawędzi w tym grafie, jeśli jest on dwudzielny?
b) jaka jest maksymalna liczba krawędzi w tym grafie, jeśli jest on trójdzielny?

W a) rozważam grafy dwudzielny pełne - istnieją następujące grafy:
\(\displaystyle{ K_{16} = 1 \cdot 6 = 6}\) krawędzi,
\(\displaystyle{ K_{25} = 2 \cdot 5 = 10}\) krawędzi,
\(\displaystyle{ K_{34} = 3 \cdot 4 = 12}\) krawędzi.

Więc maksymalna liczba krawędzi wynosi 12.

A jak w przykładzie b) ?
AdamL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 21 sty 2012, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Pomógł: 44 razy

Liczba krawędzi w grafie dwudzielnym

Post autor: AdamL »

A co znaczy ze graf jest trojdzielny, jaka jest zasada laczenia wierzcholkow?
ODPOWIEDZ