mnożenie permutacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mgremek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2017, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 1 raz

mnożenie permutacji

Post autor: mgremek »

Cześć, mam pomnożyć dwie permutacje \(\displaystyle{ f=(1 3 2 5 4)}\) i \(\displaystyle{ g=(1)(2 3 5 4)}\).
I teraz nasuwa mi się pytanie jak traktować ten cykl z jedynką?
Bo zrobiłam na dwa sposoby:
\(\displaystyle{ f \circ g=(1)(2)(3 4)(5)}\) traktując jedynkę jako osobny cykl, aczkolwiek mam wątpliwości czy nie zrobić tego tak:
\(\displaystyle{ f \circ g=(1 3 4 5)(2)}\) -> czyli w funkcji \(\displaystyle{ g}\) jedynka przechodzi w samą siebie a potem w funkcji \(\displaystyle{ f}\) w trójkę.
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, o 21:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

mnożenie permutacji

Post autor: Pakro »

Druga odpowiedź jest dobra cykl jednoelementowy możesz pominąć i wynik się nie zmieni.
ODPOWIEDZ