Zasada wyłączania i włączania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
qweqwe123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Zasada wyłączania i włączania

Post autor: qweqwe123 »

Witam, mam do rozwiązania następujące zadanie:

Spośród 30 osób przebywających na prywatce każda pije oranżadę, wodę lub sok. 6 os pije oranżadę i sok ( i być może inny napój), 19 pije sok (i być może inny napój), 15 pije oranżadę (i być może inny napój). Ile osób nie pije ani oranżady ani soku? Wykorzystaj zasadę włączania-wyłączania.
Mam coś takiego:

O - pijący oranżadę
S - pijący sok
W- pijący wodę

\(\displaystyle{ |O \cup S \cup W| = |O|+|S|+|W| - |O \cap S| - |O \cap W| - |S \cap W| + |O \cap S \cap W|}\)

\(\displaystyle{ 30 = 15 + 19 + |W| - 6 -|O \cap W| - |S \cap W| + |O \cap S \cap W|}\)

\(\displaystyle{ 2 = |W| - |O \cap W| - |S \cap W| + |O \cap S \cap W|}\)

I nie wiem co dalej, proszę o wskazówki.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Re: Zasada wyłączania i włączania

Post autor: Mruczek »

Hint:    
Rozwiązanie:    
qweqwe123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Re: Zasada wyłączania i włączania

Post autor: qweqwe123 »

Chyba czegoś nie rozumiem, czyli wychodzi że 2 osoby piją tylko wodę? Dodając wyrażenie \(\displaystyle{ |O \cap S \cap W|}\) wydawało mi się iż 2 to liczba osób pijących tylko wodę, oraz osób pijących 3 napoje.


A już chyba rozumiem, dodana część to część która została uprzednio odjęta dwukrotnie?
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Re: Zasada wyłączania i włączania

Post autor: Mruczek »

Tak, uprzednio odjęliśmy dwukrotnie, a mieliśmy odjąć tylko raz.
ODPOWIEDZ