Grafy planarne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Akiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 lis 2016, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Grafy planarne

Post autor: Akiro »

Czy można 10 miast połączyć nieprzecinającymi się drogami, tak aby z każdego miasta wychodziło
5 dróg prowadzących do 5 innych miast?

Tu chodzi o to, żeby skorzystać ze wzoru sprawdzającego planarność, że \(\displaystyle{ W-K+S=2}\)?

W takim razie:
\(\displaystyle{ W=10, K=5^{10}}\) i teraz nie wiem za bardzo jak policzyć liczbę ścian.

W ogóle, czy mój tok rozumowania jest poprawny?
dvrx47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 7 mar 2017, o 22:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Grafy planarne

Post autor: dvrx47 »

Z tego co pamiętam to graf który jest planarny spełnia to równanie, ale nie każdy graf który spełnia to równanie jest planarny (implikacja w jedną stronę) - czyli ten tok rozumowania jest niepoprawny. Na Twoim miejscu pobawiłbym się Twierdzeniem Kuratowskiego (w wersji o minorach grafu).
ODPOWIEDZ