Rowzwiaz rownanie rekurencyjne
\(\displaystyle{ a_n =-4a_{n-1} -4a_{n-2}}\) \(\displaystyle{ ,a_0=3, a_1=2}\)
Policzylem delte oraz miejsce zerowe i mi wyszlo
\(\displaystyle{ \Delta=0, x_1=-2}\)
Tylko jak to dalej policzyc majac 1 pierwiastek?
Rownanie rekurencyjne
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Re: Rownanie rekurencyjne
Nie jeden pierwiastek, tylko jeden podwójny.
W takiej sytuacji rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ a_n=(a+bn)x_1^n}\),
a w ogólnej w miejsce \(\displaystyle{ a+bn}\) wstawia się wielomian stopnia o jeden mniejszego niż krotność pierwiastka.
W takiej sytuacji rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ a_n=(a+bn)x_1^n}\),
a w ogólnej w miejsce \(\displaystyle{ a+bn}\) wstawia się wielomian stopnia o jeden mniejszego niż krotność pierwiastka.
Rownanie rekurencyjne
czyli powinno byc:
\(\displaystyle{ a_n=\alpha (-2)^1=2}\)
\(\displaystyle{ a_n=\alpha (-2)^0=3}\)
Czy zle robie? Nie wiem jak rozwiazywac takie przypadki
\(\displaystyle{ a_n=\alpha (-2)^1=2}\)
\(\displaystyle{ a_n=\alpha (-2)^0=3}\)
Czy zle robie? Nie wiem jak rozwiazywac takie przypadki
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cleveland
- Pomógł: 13 razy
Re: Rownanie rekurencyjne
masz
\(\displaystyle{ a_n=(a+bn)2^{n}}\)
I teraz korzystasz z warunków początkowych i obliczasz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b.}\)
\(\displaystyle{ a_n=(a+bn)2^{n}}\)
I teraz korzystasz z warunków początkowych i obliczasz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b.}\)