Zadanie 1. Wyznacz przy pomocy funkcji tworzących liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4=k}\) przy pomocy następujących ograniczeniach: \(\displaystyle{ x_1=\left\{ 0, 2, 4\right\}}\), \(\displaystyle{ x_2=2}\), \(\displaystyle{ x_3=\left\{0, 1, 2\right\}}\), \(\displaystyle{ x_4=\left\{ 1, 2\right\}}\). Ile rozwiązań ma dla \(\displaystyle{ k=5}\)?
Wyznaczyłem funkcję tworzącą
\(\displaystyle{ f(x)=\left( 1+x^2 + x^4\right) \cdot x^2 \cdot \left( 1+x + x^2\right) \cdot \left( x + x^2\right)}\)
ale nie wiem co dalej z nią mam zrobić
Z góry dziękuję.
Liczba rozwiązań funkcji tworzacej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tak
- Podziękował: 3 razy
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Liczba rozwiązań funkcji tworzacej
Wymnożyć, znaleźć współczynnik przy \(\displaystyle{ x^5}\). W poleceniu równości wypadałoby zastąpić znakiem \(\displaystyle{ \in}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 lis 2016, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tak
- Podziękował: 3 razy
Re: Liczba rozwiązań funkcji tworzacej
Dziękuję oto chodziło. Treść przepisałem słowo w słowo jak na ćwiczeniach dał
I jeszcze mam pytanie co do innego zadania:
Na ile sposobów można rozmieścić 28 identycznych kul w pięciu (rozróżnialnych) szufladkach, jeżeli pierwsza szufladka może zawierać co najwyżej dziewięć kul, a pozostałe mogą zawierać dowolną liczbę kul.
\(\displaystyle{ a \right)}\) zadanie zrób z pomocą funkcji tworzących
\(\displaystyle{ b \right)}\) bez pomocy funkcji tworzących
\(\displaystyle{ a \right)}\) Mam coś takiego i dalej nie wiem
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \left( 1+x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6+x^7+x^8+x^9 \right) \left( 1+x+x^2+ \ldots \right) ^4 = \frac{1-x^{9+1}}{1-x} \cdot \left( \frac{1}{1-x} \right) ^4 = \left( 1-x^{10} \right) \cdot \frac{1}{ \left( 1-x \right) ^5}= ?}\)
I jeszcze mam pytanie co do innego zadania:
Na ile sposobów można rozmieścić 28 identycznych kul w pięciu (rozróżnialnych) szufladkach, jeżeli pierwsza szufladka może zawierać co najwyżej dziewięć kul, a pozostałe mogą zawierać dowolną liczbę kul.
\(\displaystyle{ a \right)}\) zadanie zrób z pomocą funkcji tworzących
\(\displaystyle{ b \right)}\) bez pomocy funkcji tworzących
\(\displaystyle{ a \right)}\) Mam coś takiego i dalej nie wiem
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \left( 1+x+x^2+x^3+x^4+x^5+x^6+x^7+x^8+x^9 \right) \left( 1+x+x^2+ \ldots \right) ^4 = \frac{1-x^{9+1}}{1-x} \cdot \left( \frac{1}{1-x} \right) ^4 = \left( 1-x^{10} \right) \cdot \frac{1}{ \left( 1-x \right) ^5}= ?}\)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2017, o 19:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 7 sty 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Re: Liczba rozwiązań funkcji tworzacej
Dlaczego akurat współczynnik przy \(\displaystyle{ x^5}\) ? Wiem, że rozwiązując tego typu zadania tak robimy ale nie wiem skąd to się bierze. Mógłby ktoś wytłumaczyć?Cytryn pisze:Wymnożyć, znaleźć współczynnik przy \(\displaystyle{ x^5}\). W poleceniu równości wypadałoby zastąpić znakiem \(\displaystyle{ \in}\).