Udownodnić, że \(\displaystyle{ \left[ \frac{n+1}{m+1} \right]=n! \sum_{k=0}^{n} \left[ \frac{k}{m} \right]}\) (Tam oczywiscie nie ma kreski ulamkowej, ale nie wiem jak zapisac w Latex). W każdym razie mam to udowodnic poslugując się interpretacją kombinatoryczną, jako że nie wiem co to znaczy, to zacząłem z indukcji matematycznej i doszedłem do następujacego rownania :
\(\displaystyle{ (n+1)\left[ \frac{n+1}{m+1} \right] + \left[ \frac{n+1}{m} \right]=\left[ \frac{n+1}{m+1} \right] +
\frac{1}{n+1} \left[ \frac{n+1}{m} \right]}\) i tu sie zazcyna moj problem, bo ani nie umiem tego skonczyć, ani znaleźć interpretacje kombinatoryczną.
Kombinatoryczne udowodnienie własności z I liczba Stirlinga
Kombinatoryczne udowodnienie własności z I liczba Stirlinga
Ostatnio zmieniony 29 maja 2017, o 16:23 przez Kuber19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: Kombinatoryczne udowodnienie własności z I liczba Stirli
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{c}n+1\\m+1\end{array} \right]=n! \sum_{n}^{k=0} \left[ \begin{array}{c}k\\m\end{array} \right]}\)
o taki zapis chodziło?
o taki zapis chodziło?
Re: Kombinatoryczne udowodnienie własności z I liczba Stirli
Tak. Oczywiscie \(\displaystyle{ k}\) w sumie na dole, juz poprawilem
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Re: Kombinatoryczne udowodnienie własności z I liczba Stirli
Ta tożsamość nie jest prawdziwa. Np. sprawdź wartości dla \(\displaystyle{ n = 4}\), \(\displaystyle{ m = 2}\).
Najprawdopodobniej zabrakło \(\displaystyle{ k!}\) w mianowniku.
Za to prawdziwa jest tożsamość:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{c}n+1\\m+1\end{array} \right]=n! \sum_{k = 0}^{n} \frac{1}{k!} \left[ \begin{array}{c}k\\m\end{array} \right]}\)
Tutaj masz więcej tego typu tożsamości:
Najprawdopodobniej zabrakło \(\displaystyle{ k!}\) w mianowniku.
Za to prawdziwa jest tożsamość:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{c}n+1\\m+1\end{array} \right]=n! \sum_{k = 0}^{n} \frac{1}{k!} \left[ \begin{array}{c}k\\m\end{array} \right]}\)
Dowód kombinatoryczny: