Czy jest jakiś wzór, sposób na szybkie obliczenie liczby krawędzi w dopełnieniu grafu regularnego, prostego?
Graf powiedzmy, że ma 10 wierzchołków i 15 krawędzi.
Według mnie wynik to 30, aczkolwiek według odpowiedzi jest 35
Liczba krawędzi w dopełnieniu grafu regularnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Re: Liczba krawędzi w dopełnieniu grafu regularnego
To nie ma znaczenia, czy jest regularny, czy nie. Ważniejsze, że jest prosty - nie ma pętli i krawędzi wielokrotnych.
W klice \(\displaystyle{ 10}\) wierzchołkowej jest \(\displaystyle{ {10 \choose 2} =45}\) krawędzi. Tutaj jest \(\displaystyle{ 15}\) krawędzi, więc w dopełnieniu jest \(\displaystyle{ 45 - 15 = 30}\) krawędzi. W odpowiedziach chyba się pomylili.
W klice \(\displaystyle{ 10}\) wierzchołkowej jest \(\displaystyle{ {10 \choose 2} =45}\) krawędzi. Tutaj jest \(\displaystyle{ 15}\) krawędzi, więc w dopełnieniu jest \(\displaystyle{ 45 - 15 = 30}\) krawędzi. W odpowiedziach chyba się pomylili.