Krata n x n, i rownolegly prostakat.
Krata n x n, i rownolegly prostakat.
Witam, mam takie zadanie, i nie za bardzo wiem jak sie do niego zabrać, rozrysowałem sb krate, ale widze (może błędnie) tyle możliwości, ze nie mam pojecia jak to zapisac. Na ile sposobów można narysować prostokąt w kracie \(\displaystyle{ n}\) x \(\displaystyle{ n}\) , aby jego boki były równoległe to boków kratki 2.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Krata n x n, i rownolegly prostakat.
Przypuszczam, że suma prostokątów o wymiarach \(\displaystyle{ (i+1) \times (j+1)}\) to
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n-1} \sum_{j=0}^{n-1}(n-i)(n-j)}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n-1} \sum_{j=0}^{n-1}(n-i)(n-j)}\)
Re: Krata n x n, i rownolegly prostakat.
wzór rozumiem, ale nie wychodzi mi z tego wzoru, chyba, że źle rozumiem "kratke 2" to jest po prostu jedna kratka w całej kracie tak?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Krata n x n, i rownolegly prostakat.
Nie wiem czym jest kratka 2. . Sądziłem że ta dwójka jest zwykłym błędem i chodzi o równoległość do boku kraty \(\displaystyle{ n \times n}\).
\(\displaystyle{ n=2\\
\sum_{}^{} \sum_{}^{}... =2 \cdot 2+2 \cdot 1+1 \cdot 2+1 \cdot 1=9\\
n=3\\
\sum_{}^{} \sum_{}^{}... =3 \cdot 3+3 \cdot 2+3 \cdot 1+2 \cdot 3+2 \cdot 2+2 \cdot 1+1 \cdot 3+1 \cdot 2+1 \cdot 1=6^2=36\\
...\\
n=k\\
\sum_{}^{} \sum_{}^{}... =\left( \frac{k(k+1)}{2} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ n=2\\
\sum_{}^{} \sum_{}^{}... =2 \cdot 2+2 \cdot 1+1 \cdot 2+1 \cdot 1=9\\
n=3\\
\sum_{}^{} \sum_{}^{}... =3 \cdot 3+3 \cdot 2+3 \cdot 1+2 \cdot 3+2 \cdot 2+2 \cdot 1+1 \cdot 3+1 \cdot 2+1 \cdot 1=6^2=36\\
...\\
n=k\\
\sum_{}^{} \sum_{}^{}... =\left( \frac{k(k+1)}{2} \right)^2}\)