Cześć. Mam problem z kilkoma zadaniami z kombinatoryki, bo kompletnie nie wiem jak je zrobić. Mam nadzieje ze jakoś mi pomożecie
1. \(\displaystyle{ 20}\) studentów ma odbyć praktykę pracując na każdym z sześciu różnych stanowisk oraz na każdej z dwóch zmian. Ile dni będzie trwała praktyka?
2. Ile liczb czterocyfrowych można utworzyć z cyfr liczby \(\displaystyle{ 135135}\)?
3. W ciągu roku klient ma spłacić \(\displaystyle{ 6}\) równych rat miesięcznych. Iloma sposobami może to uczynić?
4. le jest różnych rozmieszczeń \(\displaystyle{ n}\) ponumerowanych kul w \(\displaystyle{ n}\) ponumerowanych komórkach w których:
a)wszystkie komórki są zajęte,
b)co najmniej jedna komórka jest pusta,
c)dokładnie jedna komórka jest pusta?
Kilka zadan
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 maja 2017, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Kilka zadan
Ostatnio zmieniony 13 maja 2017, o 12:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Re: Kilka zadan
1)
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 6}{12}}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{4!}{2!2!}+ \frac{4!}{2!}}\)
3)
\(\displaystyle{ {12 \choose 6}}\)
4)
a)
\(\displaystyle{ n!}\)
b)
\(\displaystyle{ n^n-n!}\)
c)
\(\displaystyle{ n! {n \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 6}{12}}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{4!}{2!2!}+ \frac{4!}{2!}}\)
3)
\(\displaystyle{ {12 \choose 6}}\)
4)
a)
\(\displaystyle{ n!}\)
b)
\(\displaystyle{ n^n-n!}\)
c)
\(\displaystyle{ n! {n \choose 2}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Re: Kilka zadan
Każdy ze studentów ma przepracować 6 'dniówek'. Jednego dnia może przyjść 12 studentów, po 6 na każdej zmianie.
Stąd:
20 studentów x 6 dniówek/ 12 studentów=10 dni.
Zakładam, że grafik można tak ułożyć aby udało się przeprowadzić praktyki w wyliczone 10 dni.
Stąd:
20 studentów x 6 dniówek/ 12 studentów=10 dni.
Zakładam, że grafik można tak ułożyć aby udało się przeprowadzić praktyki w wyliczone 10 dni.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 maja 2017, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Kilka zadan
To jeszcze jedno:
Ile jest permutacji liczb 1,2,...,n w których
a)1,2 nie sąsiadują ze sobą,
b)1,2,3 nie tworzą kolejnych wyrazów
Ile jest permutacji liczb 1,2,...,n w których
a)1,2 nie sąsiadują ze sobą,
b)1,2,3 nie tworzą kolejnych wyrazów
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Re: Kilka zadan
a)
Wersja I)
Pozostałe liczby permutują na \(\displaystyle{ (n-2)!}\) sposobów. Jest \(\displaystyle{ n-3}\) miejsc miedzy nimi oraz po jednym przed i za nimi. Liczby 1 i 2 mogą wybrać te miejsca na \(\displaystyle{ (n-1)(n-2)}\) sposobów. Stąd liczba możliwości sytuacji a): \(\displaystyle{ (n-2)!(n-1)(n-2)=(n-1)!(n-2)}\)
Wersja II)
Od wszystkich możliwości odejmuję te gdzie 1,2 są obok siebie.
\(\displaystyle{ n!-(n-1)!2!=(n-11)!n-(n-1)!2=(n-1)!(n-2)}\)
b)
Spróbuj rozwiązać samodzielnie.
Wersja I)
Pozostałe liczby permutują na \(\displaystyle{ (n-2)!}\) sposobów. Jest \(\displaystyle{ n-3}\) miejsc miedzy nimi oraz po jednym przed i za nimi. Liczby 1 i 2 mogą wybrać te miejsca na \(\displaystyle{ (n-1)(n-2)}\) sposobów. Stąd liczba możliwości sytuacji a): \(\displaystyle{ (n-2)!(n-1)(n-2)=(n-1)!(n-2)}\)
Wersja II)
Od wszystkich możliwości odejmuję te gdzie 1,2 są obok siebie.
\(\displaystyle{ n!-(n-1)!2!=(n-11)!n-(n-1)!2=(n-1)!(n-2)}\)
b)
Spróbuj rozwiązać samodzielnie.