(a) Ciąg \(\displaystyle{ C_{n}, n\in\NN}\), określony jest wzorem rekurencyjnym:
\(\displaystyle{ \begin{cases} C_{1} = -1 \\ C_{n} = - \frac{1}{n} C_{n-1}&\mbox{dla }n\ge 2 \end{cases}}\)
Wyznacz wzór jawny dla \(\displaystyle{ C_{n}}\),
(b) Ciąg \(\displaystyle{ B_{n}, n\in\NN_{0}}\), określony jest wzorem
\(\displaystyle{ \begin{cases} B_{0}=1 \\ B_{n}-B_{n-1}=C_{n}&\mbox{dla }n\in\NN \end{cases}}\)
Udowodnić, że : \(\displaystyle{ B_{n}= \sum_{k=2}^{n} \frac{(-1) ^{k} }{k!}}\). Obliczyć \(\displaystyle{ B_1, B_2, B_3, B_4}\).
Podpunkt A zrobiłem:
Policzyłem dla :
\(\displaystyle{ C_{2}= \frac{-1}{2}C_{1} ,\\
C_{3}= \frac{-1}{3}C_{2} ,\\
C_{n-1}= \frac{-1}{cn-1}C_{n-2} ,\\
C_{n}= \frac{-1}{cn}C_{n-1}}\),
Pomnożyłem stronami i otrzymałem wzór:
\(\displaystyle{ C_{n}= \frac{(-1)^{n-1} \cdot (-1) }{n!} = \frac{(-1)^{n} }{n!}}\)
Ale jak mam ugryźć część B zadania.
Proszę o podpowiedź.
Ciąg rekurencyjny- wyznacz wzór jawny, udowodnij wzór oblicz
Ciąg rekurencyjny- wyznacz wzór jawny, udowodnij wzór oblicz
Ostatnio zmieniony 7 maja 2017, o 20:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Ciąg rekurencyjny- wyznacz wzór jawny, udowodnij wzór oblicz
Dziękuję za podpowiedź, Gdy sprawdzę poprawną odpowiedź to dam znać (ku potomnym)