Permutacje i kombinacje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Akiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 lis 2016, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Permutacje i kombinacje

Post autor: Akiro »

1. Ile jest takich rozdań \(\displaystyle{ 52}\) kart pomiędzy \(\displaystyle{ 4}\) graczy, w których:

c) każdy gracz ma po jednym asie, po jednym królu, . . . , po jednej dwójce?

Dlaczego odpowiedź to \(\displaystyle{ 4! ^{13}}\) ?
I dlaczego rozwiązanie \(\displaystyle{ 4! \cdot 4! \cdot 4! {40 \choose 10} {30 \choose 10} {20 \choose 10} {10 \choose 10}}\) jest złe?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2017, o 22:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Permutacje i kombinacje

Post autor: blade »

Rozdajemy karty między czterech graczy:

\(\displaystyle{ (ASY)4\cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot \hbox{(KRÓLE)} 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot (\hbox{DAMY}) 4! \cdot \ldots \cdot \hbox{(DWÓJKI)} 4!=(4!)^{13}}\)
Akiro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 19 lis 2016, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Permutacje i kombinacje

Post autor: Akiro »

blade pisze:Rozdajemy karty między czterech graczy:

\(\displaystyle{ (ASY)4\cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot \hbox{(KRÓLE)} 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot (\hbox{DAMY}) 4! \cdot \ldots \cdot \hbox{(DWÓJKI)} 4!=(4!)^{13}}\)
ale czemu do 13?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Permutacje i kombinacje

Post autor: Premislav »

Bo mamy \(\displaystyle{ 13}\) wartości kart - od dwójki aż do asa.
ODPOWIEDZ