Treść zadania:
Ile jest takich liczb naturalnych pięciocyfrowych i parzystych, że w ich zapisów występuje tylko jedna cyfra jeden i tylko jedna cyfra \(\displaystyle{ 0}\). Uzasadnij swoją odpowiedź.
Witam, serdecznie proszę o pomoc w rozwiązywaniu tego zadania. Wiem, że najpierw trzeba obliczyć liczbę możliwości położenia tylko po jednym egzamplarzu cyfry jeden i cyfry zero, tylko chciałbym abyście pomogli mi to obliczyć na podstawie jakiegoś wzoru, a nie takie: "no mamy \(\displaystyle{ 8}\) możliwości, oto one...". Właśnie mam problem jak obliczyć tę liczbę możliwości ustawienia jednej cyfry \(\displaystyle{ 1}\) i jednej cyfry \(\displaystyle{ 2}\) w liczbie pięciocyfrowej. Chyba powinno użyć wzoru na permutacje z powtórzeniam. Jednak jak to zrobić szybciej? Dziękuję.
Ile jest takich liczb naturalnych parzystych, że...
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Ile jest takich liczb naturalnych parzystych, że...
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2017, o 17:33 przez Stefaniak1916, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34307
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Ile jest takich liczb naturalnych parzystych, że...
Chyba zapomniałeś dodać, że liczba ma być pięciocyfrowa.Stefaniak1916 pisze:Treść zadania:
Ile jest takich liczb naturalnych, że w ich zapisów występuje tylko jedna cyfra jeden i tylko jedna cyfra \(\displaystyle{ 0}\). Uzasadnij swoją odpowiedź.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ile jest takich liczb naturalnych parzystych, że...
a) zero jest na końcu:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 8^3}\)
wybieram miejsce dla 1 i dokładam trzy cyfry (ale nie 1 ani 0)
b) zero nie jest na końcu:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3\cdot 8^2}\)
wybieram miejsce dla 0 (trzy pozycje) liczbę parzystą na miejscu jedności (2,4,6,8) miejsce dla 1(trzy możliwe pozycje) i uzupełniam dwoma cyframi (ale nie 1 ani 0)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 8^3}\)
wybieram miejsce dla 1 i dokładam trzy cyfry (ale nie 1 ani 0)
b) zero nie jest na końcu:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3\cdot 8^2}\)
wybieram miejsce dla 0 (trzy pozycje) liczbę parzystą na miejscu jedności (2,4,6,8) miejsce dla 1(trzy możliwe pozycje) i uzupełniam dwoma cyframi (ale nie 1 ani 0)