Liczba elementów podzbioru produktu zbiorów [n]

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
casawowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2017, o 14:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cały świat

Liczba elementów podzbioru produktu zbiorów [n]

Post autor: casawowa »

Niech \(\displaystyle{ n \in N}\). Wyznacz liczbę:

\(\displaystyle{ \left| \left\{ X \in 2 ^{\left[ n\right] \times \left[ n\right] } : \ \bigwedge a \in \left[\left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor \right] \bigwedge b \in \left[ n-1\right]\left( a,b\right) \in X \Rightarrow \left( a,b+1\right) \in X \ \ oraz}\)\(\displaystyle{ \ \ \bigwedge a \in \left[ n\right]- \left[\left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor \right]\bigwedge b \in \left[ n\right]\left\left( a,b\right) \in X \Rightarrow \left( a,n+1-b\right) \in X \right\} \left|}\)

Potrafi ktoś rozwiązać?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Liczba elementów podzbioru produktu zbiorów [n]

Post autor: jutrvy »

Łojezzzu, a napiszesz to po ludzku?
ODPOWIEDZ