Czy "liczby" 01 02 .. 09 są poprawne?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Xiaos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 25 paź 2016, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Czy "liczby" 01 02 .. 09 są poprawne?

Post autor: Xiaos »

Witam,

Mamy zadanko:
Ze zbioru cyfr {0 ,1,2,...,9} losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania. Prawdopodobieństwo, że wyjęte w kolejności losowania cyfry utworzą liczbę nieparzystą, jest równe
Którego wynik wynosi

\(\displaystyle{ \frac{45}{90} = \frac{1}{2}}\)

Wypiszmy sobie te liczby:

13 15 17 19
21 23 25 27 29
31 35 37 39
41 43 45 47 49
51 53 57 59
61 63 65 67 69
71 73 75 79
81 83 85 87 89
91 93 95 97

Jest ich 40. (\(\displaystyle{ 5 \cdot 5 + 4 \cdot 5}\))

Czyli brakuje 5. Idzie się domyślić, że brakujące są 01 03 05 07 09

Lecz czy jest taka liczba jak 05? jest to przecież samo 5.

Chodzi tutaj o kwestię uznaniowości autora czy po prostu ja jestem zbyt głupi? ;p
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Czy "liczby" 01 02 .. 09 są poprawne?

Post autor: Gouranga »

Skoro liczby binarne zapisuje się często z dopisaniem zer na początku żeby wskazać, na ilu-bitowych liczbach pracujemy i liczba np. \(\displaystyle{ 0110}\) jest poprawna, to w mojej ocenie system, w jakim liczymy nie powinien mieć znaczenia i zapis \(\displaystyle{ 05}\) jest ok, w końcu to jest \(\displaystyle{ 0\cdot 10^1 + 5\cdot 10^0 = 5}\)
ODPOWIEDZ