Uprość sumę (liczby Stirlinga)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
blazej30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lip 2016, o 10:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Uprość sumę (liczby Stirlinga)

Post autor: blazej30 »

Mam do uproszczenia następującą sumę:

\(\displaystyle{ \sum_{i, j}^{} \left[ \begin{matrix} n \\ i+j \end{matrix} \right] {i+j \choose i} = \ ?}\)

Myślałem nad tym i chyba da się skorzystać tu z takiej zależności:

\(\displaystyle{ \left[ \begin{matrix} n+1 \\ m+1 \end{matrix} \right] = \sum_{k}^{} \left[ \begin{matrix} n \\ k \end{matrix} \right] {k \choose m}}\)

tylko nie do końca wiem jak to zrobić (bo tu ten współczynnik dwumianowy zależy od \(\displaystyle{ i}\)).. Pomożecie?
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Uprość sumę (liczby Stirlinga)

Post autor: Cytryn »

Kod: Zaznacz cały

https://oeis.org/A001861
ODPOWIEDZ