Spójność grafu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
alto de aitana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2017, o 23:33
Płeć: Mężczyzna

Spójność grafu

Post autor: alto de aitana »

Graf prosty o 21 wierzchołkach. Dla dowolnej pary wierzchołków \(\displaystyle{ x, y}\) zachodzi warunek \(\displaystyle{ d(x)+d(y) \ge 20}\). Czy graf jest spójny?
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Spójność grafu

Post autor: Mruczek »

Załóżmy, że nie jest spójny. To znaczy, że ma przynajmniej dwie spójne składowe. Któraś ze spójnych musi zawierać co najwyżej \(\displaystyle{ 10}\) wierzchołków. Jeżeli jest wśród nich spójna wielkości \(\displaystyle{ 1}\) to bierzemy wierzchołek z tej spójnej i dowolny inny (który ma co najwyżej \(\displaystyle{ 19}\) sąsiadów) - wtedy \(\displaystyle{ d(x) + d(y) \le 0 + 19 = 19}\), sprzeczność. Wpp. istnieje spójna, która ma więcej niż \(\displaystyle{ 1}\) i nie więcej niż \(\displaystyle{ 10}\) wierzchołków. Weźmy dowolne dwa wierzchołki z tej spójnej - wtedy \(\displaystyle{ d(x) + d(y) \le 9 + 9 = 18}\) - stopień każdego z tych wierzchołków nie może przekraczać wielkości spójnej minus \(\displaystyle{ 1}\), czyli \(\displaystyle{ 9}\), sprzeczność.

To znaczy, że jest spójny.
alto de aitana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2017, o 23:33
Płeć: Mężczyzna

Spójność grafu

Post autor: alto de aitana »

Dlaczego, ktoras ze spojnych musi zawierac co najwyzej 10 wierzcholkow?
miodzio1988

Spójność grafu

Post autor: miodzio1988 »

alto de aitana pisze:Dlaczego, ktoras ze spojnych musi zawierac co najwyzej 10 wierzcholkow?
No bo masz \(\displaystyle{ 21}\) wierzchołków. Czyli jak jedna ma \(\displaystyle{ 15}\) wierzchołków to kolejna ma co najwyżej \(\displaystyle{ 10}\) itd.
ODPOWIEDZ