Każdy ma w ręce 13 kart. Jak wiadomo, w brydżu o sile karty świadczą punkty. I tak as=4pc, król=3pc, dama=2pc. Ile punktów może mieć jeden brydźysta? Nie będą to przecież wszystkie liczby naturalne (+0), które są \(\displaystyle{ \le 36}\).
Zaciąłem się i nie mogę tego obliczyć. To chyba początki starczej demencji.
Problem brydżowy
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Problem brydżowy
Przy Twojej punktacji \(\displaystyle{ \text{Siła}\in\{0\}\cup\left\langle2;36 \right\rangle}\).
Gdy uwzględnimy waletów za 1 pc, to \(\displaystyle{ \text{Siła}\in\left\langle0;37 \right\rangle}\).
Gdy uwzględnimy waletów za 1 pc, to \(\displaystyle{ \text{Siła}\in\left\langle0;37 \right\rangle}\).