Dyspersja, wartość oczekiwana
Dyspersja, wartość oczekiwana
Hej, zwracam się z prośbą o pomoc w poniższym zadaniu lub nakierowaniu mnie w jaki sposób obliczyć to zadanie, bardzo proszę o pomoc!
W kasynach całego świata na jednego wygranego przypada średnio dwóch przegranych. Obliczyć wartość oczekiwaną i dyspersję liczby zwycięzców wśród 60 losowo wybranych graczy.
W kasynach całego świata na jednego wygranego przypada średnio dwóch przegranych. Obliczyć wartość oczekiwaną i dyspersję liczby zwycięzców wśród 60 losowo wybranych graczy.
Dyspersja, wartość oczekiwana
Mam coś takiego:
\(\displaystyle{ B(n,p)}\)– rozkład dwumianowy dla \(\displaystyle{ n}\) prób z prawdopodobieństwem sukcesu \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ P (x=k) = C_{n}^{k}p ^{k} q ^{n-k} = \frac{n!}{k!(n-k)!} p^{k} (1-p) ^{k}}\)
\(\displaystyle{ K}\) - liczba sukcesów
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{k=0}^{x} C_{n}^{k} p ^{k} q ^{n-k} \\
E(x) = np\\
V(x)= npq}\)
\(\displaystyle{ B(n,p)}\)– rozkład dwumianowy dla \(\displaystyle{ n}\) prób z prawdopodobieństwem sukcesu \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ P (x=k) = C_{n}^{k}p ^{k} q ^{n-k} = \frac{n!}{k!(n-k)!} p^{k} (1-p) ^{k}}\)
\(\displaystyle{ K}\) - liczba sukcesów
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{k=0}^{x} C_{n}^{k} p ^{k} q ^{n-k} \\
E(x) = np\\
V(x)= npq}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie zostawiaj pustych linii w tagach
Dyspersja, wartość oczekiwana
Wyznacz \(\displaystyle{ p}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ n}\) zatem
Dyspersja, wartość oczekiwana
Czy więc:
\(\displaystyle{ n = 60\\
P \left( x= \frac13 \right) \ ?}\)
\(\displaystyle{ n = 60\\
P \left( x= \frac13 \right) \ ?}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Dyspersja, wartość oczekiwana
drugi zapis jest bez sensusirod94 pisze:Czy więc:
\(\displaystyle{ n = 60\\ P \left( x= \frac13 \right) \ ?}\)
Dyspersja, wartość oczekiwana
Mam problem z określeniem tego prawdopodobieństwa, czy byłoby zatem tutaj:
Jak jest \(\displaystyle{ 60}\) graczy i na jednego wygranego przypada średnio dwóch przegranych to znaczy, że \(\displaystyle{ = 20}\) a \(\displaystyle{ q=40}\)?
Przyjmując ze \(\displaystyle{ q}\) - prawdopodobieństwo porażki.
Jak jest \(\displaystyle{ 60}\) graczy i na jednego wygranego przypada średnio dwóch przegranych to znaczy, że \(\displaystyle{ = 20}\) a \(\displaystyle{ q=40}\)?
Przyjmując ze \(\displaystyle{ q}\) - prawdopodobieństwo porażki.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, o 23:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Dyspersja, wartość oczekiwana
co ma wynosić \(\displaystyle{ 20}\) ?o znaczy, że = 20
Jak prawdopodobieństwo może być większe od jedynki?a q=40?
Przyjmując ze q - prawdopodobieństwo porażki.
Dyspersja, wartość oczekiwana
czyli \(\displaystyle{ n=60}\)
\(\displaystyle{ p=\frac13\\
q=\frac23\ ?}\)
\(\displaystyle{ p=\frac13\\
q=\frac23\ ?}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .