Możliwe kombinacje
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Możliwe kombinacje
Witam, chciałbym zapytać o sposób obliczenia ilości wszystkich możliwych kombinacji danego kodu. Na przykład kod 4-cyfrowy i mogą tam być cyfry..np. od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 6}\) włącznie ( a tak z ciekawości to "1-6 włącznie" to jest to samo co "\(\displaystyle{ C \in \left\langle1,6\right\rangle}\)"?)
Wiem że np. ilość kombinacji kodu 4-cyfrowego z 4 różnymi cyframi bez powtórzeń to 4! ale jak z kodami z powtórzeniami? Może być przykładowo "1166", "3333" itd. Po prostu chodzi mi o wszystkie kombinacje jakie są możliwe dla takiego kodu 4-cyfrowego z tych 6 cyfr.
Wiem że np. ilość kombinacji kodu 4-cyfrowego z 4 różnymi cyframi bez powtórzeń to 4! ale jak z kodami z powtórzeniami? Może być przykładowo "1166", "3333" itd. Po prostu chodzi mi o wszystkie kombinacje jakie są możliwe dla takiego kodu 4-cyfrowego z tych 6 cyfr.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2017, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Możliwe kombinacje
Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Mówisz o kombinacjach w przypadku kodu utworzonego z cyfr. W kodzie zawsze istotna jest kolejność, a pojęcie "kombinacja" odnosi się do podzbiorów, gdzie kolejność nie jest ważna.
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Możliwe kombinacje
Pisząc "kod" miałem na myśli dowolny ciąg cyfr, a kombinacje może pomyliłem z wariacją(?) ale chyba nie trudno się domyślić o co chodzi
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Możliwe kombinacje
Tak, te ciągi to będą wariacje. Jeśli cyfry mogą się powtarzać, to będą to wariacje z powtórzeniami, a jeśli nie - to bez powtórzeń. Są wzory na liczbę takich wariacji.
Przyjmujemy, że \(\displaystyle{ k}\) - to ilość wyrazów wariacji (wyrazów ciągu), a \(\displaystyle{ n}\) to ilość elementów zbioru, z którego wybieramy te wyrazy. Wtedy liczbę takich wariacji określamy wzorami:
1) bez powtórzeń: \(\displaystyle{ w_{n}^{k}=\frac{n!}{(n-k)!}}\)
2) z powtórzeniami: \(\displaystyle{ v_{n}^{k}=n^{k}}\)
W przypadku, gdy mamy ciąg 4-cyfrowy i 6 cyfr do wyboru to tworzymy wariacje 4- elementowe zbioru 6-elementowego.
Przyjmujemy, że \(\displaystyle{ k}\) - to ilość wyrazów wariacji (wyrazów ciągu), a \(\displaystyle{ n}\) to ilość elementów zbioru, z którego wybieramy te wyrazy. Wtedy liczbę takich wariacji określamy wzorami:
1) bez powtórzeń: \(\displaystyle{ w_{n}^{k}=\frac{n!}{(n-k)!}}\)
2) z powtórzeniami: \(\displaystyle{ v_{n}^{k}=n^{k}}\)
W przypadku, gdy mamy ciąg 4-cyfrowy i 6 cyfr do wyboru to tworzymy wariacje 4- elementowe zbioru 6-elementowego.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Możliwe kombinacje
Dopowiem jeszcze, że wspomniałeś również o sytuacji, kiedy mamy do czynienia z pojęciem "permutacji". Jeśli \(\displaystyle{ n=k}\) czyli tworzymy ciągi ze wszystkich elementów danego zbioru i każdy z tych elementów wykorzystujemy jeden raz, to mówimy o permutacjach. Wtedy liczbę takich permutacji określamy wzorem \(\displaystyle{ p_{n}=n!}\).
Zgadza się to z tym, co napisałeś wyżej (kod 4-cyfrowy z 4 różnymi cyframi).
Zgadza się to z tym, co napisałeś wyżej (kod 4-cyfrowy z 4 różnymi cyframi).
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Możliwe kombinacje
A to po prostu nie będzie wzór, który wcześniej podałaś?
Chodzi mi o ten \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Bo jeśli \(\displaystyle{ n=k}\) to będzie po prostu \(\displaystyle{ \frac{n!}{1}}\) czyli \(\displaystyle{ n!}\) tak jak napisalas
I prosiłbym czy mogłabyś odpowiedzieć jeszcze na to co w nawiasie
Chodzi mi o ten \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Bo jeśli \(\displaystyle{ n=k}\) to będzie po prostu \(\displaystyle{ \frac{n!}{1}}\) czyli \(\displaystyle{ n!}\) tak jak napisalas
I prosiłbym czy mogłabyś odpowiedzieć jeszcze na to co w nawiasie
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Możliwe kombinacje
To jak w koncu z tym "a tak z ciekawości to 1-6 włącznie to jest to samo co \(\displaystyle{ C \in \left\langle 1,6\right\rangle}\)?"
Ostatnio zmieniony 3 mar 2017, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Możliwe kombinacje
Zdecydowani nie. Symbol \(\displaystyle{ \left\langle 1,6\right\rangle}\) oznacza cały przedział od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 6}\), a nie tylko liczby naturalne z tego przedziału.Jmoriarty pisze:To jak w koncu z tym "a tak z ciekawości to 1-6 włącznie to jest to samo co \(\displaystyle{ C \in \left\langle 1,6\right\rangle}\)?"
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Możliwe kombinacje
Właśnie tak samo myślałem dlatego dodałem te C jako całkowite, ale widocznie źle. To jak jest poprawnie? (używając przedziałów)
I chciałem jeszcze zapytać czemu została poprawiona moja wiadomość bo nie pamiętam co źle napisałem
I chciałem jeszcze zapytać czemu została poprawiona moja wiadomość bo nie pamiętam co źle napisałem
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Możliwe kombinacje
Źle.Jmoriarty pisze:Właśnie tak samo myślałem dlatego dodałem te C jako całkowite, ale widocznie źle.
\(\displaystyle{ \left\langle 1,6\right\rangle\cap C}\) (choć matematyk napisałby \(\displaystyle{ [1,6]\cap \ZZ}\)...).Jmoriarty pisze:To jak jest poprawnie? (używając przedziałów)
Tagowałeś tagamiJmoriarty pisze:I chciałem jeszcze zapytać czemu została poprawiona moja wiadomość bo nie pamiętam co źle napisałem
[tex][/tex]
po kawałku, zamiast całe wyrażenie matematyczne otagować pojedynczymi tagami.JK
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Możliwe kombinacje
No skąd, przecież to nie ma sensu - napisałeś, że przedział liczbowy jest liczbą całkowitą.
Zasady używania symboli są w matematyce ściśle określone, nie można ich sobie dowolnie przestawiać.
JK
Zasady używania symboli są w matematyce ściśle określone, nie można ich sobie dowolnie przestawiać.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Możliwe kombinacje
Pomyślałem w takim sensie, że to będzie oznaczać że przedział należy do liczb całkowitych/jest ich elementem, ale już chyba rozumiem, bo to będzie oznaczało że cały przedział należy do tych liczb, czyli faktycznie bez sensu.
Dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję za odpowiedź.